Gerenommeerde deskundigen zijn bereid gevonden hierover een lezing te verzorgen.
Het programma van het symposium biedt ruimte aan zowel wetenschappers als aan sprekers die met prikkelende stellingen – we hoeven niet alles te bewaren – er moeten keuzes gemaakt worden – laat het verleden herleven: reconstrueer verdwenen borgen – de aanwezigen willen dwingen na te denken over ons (baksteen)erfgoed en hoe daar mee om te gaan.
De lezingen zijn in clusters ingedeeld en per thema gerangschikt. De eerste dag van het symposium besteedt aandacht aan de baksteenproductie en –bouw vanaf de 17e eeuw. Er zal dan gesproken worden over de economische waarde van de baksteenindustrie in Groningen en welke beleidsmogelijkheden er zijn ten aanzien van het behoud van monumenten in baksteen. Een tweede groep sprekers gaat in op de toekomst voor een ambacht: de toepassing van baksteen binnen de Groninger wooncultuur en de wenselijkheid dit ambacht te bewaren.
De tweede dag van het symposium staat in het teken van de eerste baksteenproductie in het waddengebied, met speciale aandacht voor de profane bouw en de ontwikkelingen tot circa 1600, zoals de vele steenhuizen die er ooit in deze streken zijn geweest. De sprekers schetsen een beeld van de middeleeuwse baksteencultuur, de bewoning en de mogelijkheden om verdwenen huizen te reconstrueren voor moderne bewoning. De laatste groep sprekers vertelt over gebruik, hergebruik, bouwkosten en de invloed die een gebouw heeft op de mensen die er wonen.
Op beide dagen kunnen de aanwezigen meerdere keren, onder leiding van de dagvoorzitter, in discussie gaan met de sprekers en met sprankelende ideeën komen.