Wonen

Eigenaren honden in Groningen krijgen opruimplicht hondenpoep

B en W van Groningen willen eigenaren van honden gaan verplichten om de hondenpoep voortaan op te ruimen. Maar wel komen er mogelijk los-loop routes.


Leestijd: 2 minuten

Sinds mei 2011 is het nieuwe hondenbeleid in de gemeente Groningen van kracht. Hondenuitren- en uitlaatgebieden en het verplicht bij je hebben van een opruimmiddel voor hondenpoep vormden daarin nieuwe elementen.

Praktijkervaringen, reacties naar aanleiding van dit beleid en enquêtes onder hondenbezitters en mensen zonder honden, geven volgens de gemeente aanleiding om onderdelen in dit beleid bij te stellen. Een algemene opruimplicht voor hondenpoep is één van die onderdelen. Wat tegelijkertijd betekent dat de gemeente moet nagaan of de afvalbakken voor hondenpoep en ander afval, die in de openbare ruimte aanwezig zijn, op de juiste plekken staan. Om hondenbezitters tegemoet te komen onderzoekt de gemeente samen met de Vereniging Hondvriendelijk Groningen de mogelijkheden voor meer loslooproutes.

In mei 2011 is het nieuwe hondenbeleid ingevoerd. Het aanwijzen en inrichten van hondenuitlaat- en uitrengebieden was, samen met de invoering van het verplicht bij je hebben van een opruimmiddel voor hondenpoep, de uitwerking van het initiatiefvoorstel Hondenbeleid van de ChristenUnie. Het hondenbeleid moet eraan bijdragen dat iedereen op een prettige manier gebruik kan maken van de openbare ruimte en het groen. Evaluatie van dit nieuwe beleid leidt tot een aantal heroverwegingen. Zo is het voorstel om geen uitzonderingen meer te maken op de opruimplicht van hondenpoep. Dit betekent dat de uitlaatgebieden verdwijnen en dat ook in uitrengebieden de hondenpoep moet worden opgeruimd.

Daarmee verdwijnt ook de uitzondering op de opruimplicht in de goot. Met deze maatregelen belonen we het goede gedrag van de hondenbezitters die de hondenpoep altijd al opruimen. Ook wordt de definitie van opruimmiddel aangescherpt, zodat duidelijker is wat daaronder moet worden verstaan. Uitrengebieden, waar een uitzondering van het aanlijngebod geldt, blijven bestaan.
Daarnaast gaat de gemeente de mogelijkheden onderzoeken om het aantal plaatsen waar honden onaangelijnd mogen verblijven uit te breiden. Voorwaarde blijft dat dit zo min mogelijk overlast oplevert.

Om tegemoet te komen aan de wensen van hondenbezitters om een wat langere route met hun hond te kunnen wandelen wordt de komende tijd in overleg met de Vereniging Hondvriendelijk Groningen een proef uitgevoerd met loslooproutes.