Wonen

Expositie in synagoge over Joods leven in grensgebied

In de Synagoge Groningen is vanaf deze week de tentoonstelling Joods leven in het grensgebied te zien. De tentoonstelling laat zien hoe het joodse leven er aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens uitzag en hoe vanzelfsprekend en gebruikelijk het was om de grens over te steken.


Leestijd: 1 minuut

Expositie in synagoge over Joods leven in grensgebied
Expositie in synagoge over Joods leven in grensgebied

Het draait in de expositie om de Joodse gemeenschappen in Weener, Bunde en Jemgum aan Duitse zijde en in Bourtange, Winschoten en Groningen aan Nederlandse zijde van de grens. De nadruk ligt op Duits-Nederlands-Joodse bedrijfs- en familiegeschiedenissen in het grensgebied. Bekende voorbeelden zijn de puddingfabriek AJP (A.J. Polak) die vestigingen had in Groningen en Weener en de graanhandel van de gebroeders Watermann in Bunde en Nieuweschans.

Multimediale persoonlijke verhalen

Bezoekers kunnen via multimedia toegang krijgen tot een groot aantal persoonlijke verhalen. Er zijn panelen, een aanraakscherm, video's en objecten. Deze gevarieerde opzet van de tentoonstelling maakt het de bezoeker mogelijk om luisterend, kijkend of lezend zich te verdiepen in de regionale joodse geschiedenis. Daarvan maakte natuurlijk het nationaalsocialisme in de jaren 1930 en de holocaust ook deel uit.

De expositie Joods leven in het grensgebied wordt geïntegreerd in de permanente expositie in Synagoge Groningen.