De restauratie was hard nodig: de onderhoudstaat van de toren ging dusdanig snel achteruit dat in de leibedekking gaten ontstonden en er zelfs onderdelen van de houten omloop rondom naar beneden kwamen zeilen.
Onder leiding van OVT Architecten te Groningen is het torencasco en het interieur van de kerk gerestaureerd. Van de toren is het lei- en loodwerk vervangen, ijzeren en houten balken hersteld, de omloop is gerestaureerd en het metsel- en voegwerk werd plaatselijk hersteld. In het interieur van de kerk is slecht pleister- en witwerk hersteld, het schilderwerk aangepakt en zijn de herenbanken en de preekstoel gerestaureerd.
Verder is de gemeenschapsruimte onder het orgel uitgebreid, het toilet vernieuwd en een nieuw keukenblokje geplaatst. Bij het afkappen van het stucwerk voor het herstel zijn enkele interessante bouwsporen te voorschijn gekomen.
Nu de restauratie en verbouw van de kerk zijn afgerond, wordt de kerk weer als multifunctionele ruimte gebruikt voor vergaderingen van de dorpsvereniging, kerkdiensten, concerten, de dorpssociëteit, rommelmarkten, boekenmarkten en diverse bijeenkomsten. De toren is tevens een toeristische uitkijkpunt geworden: vanaf de herstelde omloop kunt u genieten van het panoramische uitzicht.
Nadat de kerk in 1974 aan de Stichting Oude Groninger Kerken was overgedragen, is deze in twee fasen (1976-1977 en 1981- 1984) gedeeltelijk gerestaureerd. Nu was opnieuw herstel dringend noodzakelijk geworden.
Deze restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland (Leader), de provincie Groningen, de gemeente Winsum, diverse fondsen en giften én niet te vergeten door de grote inzet van de inwoners uit het dorp Saaxumhuizen zelf.