Wonen

Groen dak moet wateroverlast aan Gedempte Zuiderdiep voorkomen

Fikse wateroverlast in voor- en najaar. Hitte in de zomer: de gemeente Groningen heeft een bijzondere maatregel in petto om hinderlijke gevolgen van klimaat(verandering) te voorkomen. Zoals een zeer fors groen dak op het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep, dat  donderdag officieel geopend zal worden door wethouders Philip Broeksma en Glimina Chakor.


Leestijd: 1 minuut

Groen dak moet wateroverlast aan Gedempte Zuiderdiep voorkomen
Groen dak moet wateroverlast aan Gedempte Zuiderdiep voorkomen

Dit groene dak zorgt ervoor dat regenwater niet direct in het riool terechtkomt, het isoleert beter en is goed voor de biodiversiteit.

Het mag – zo meldt de gemeente – allang geen geheim meer heten dat het klimaat langzaam verandert, met meer periodes van hitte en zware regenval als gevolg. Daarom is het belangrijk dat we onze openbare ruimte en gebouwen hierop aanpassen. Met name in de binnenstad van Groningen lopen de temperaturen in de zomer flink op. De grote hoeveelheid bestraat gebied zorgt ervoor dat het riool stevige regenbuien niet aan kan terwijl de bodem uitdroogt. Daarnaast gaat het niet goed met de biodiversiteit. Het beperkte ‘groen’ in de binnenstad maakt dat er voor insecten en vogels niet veel te halen valt.

Om bij te dragen aan een klimaatbestendige binnenstad heeft de gemeente Groningen deze zomer aanpassingen getroffen aan het kantoorpand aan het Gedempte Zuiderdiep (nr. 98). Er is een groen sedumdak (van 405 m2) aangelegd om water beter op te vangen, de biodiversiteit te bevorderen en het gebouw beter te isoleren. De keuze voor dit gebouw komt niet uit de lucht vallen: het ligt in het hart van de bestrate binnenstad en aan het Gedempte Zuiderdiep is al jaren sprake van wateroverlast bij hevige regenval. (zie afbeelding boven).