Wonen

Gemeente Groningen voert huisvuilpas in

Vanaf woensdag 1 maart wordt in de gemeente Groningen de huisvuilpas ingevoerd. Met deze pas kunnen inwoners grof huishoudelijk afval naar het afvalbrengstation brengen. De registratie per postcode vervalt daarmee.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente Groningen voert huisvuilpas in
Gemeente Groningen voert huisvuilpas in

Met de invoering van de pas hoopt de gemeente een einde te maken aan oneigenlijk gebruik van afvalbrengstations. De gemeenten Zwolle, Leeuwaren, Assen, Oldambt en Westerwolde gebruiken de huisvuilpas al langer. In deze gemeenten wordt aanzienlijk minder grof huishoudelijk afval aangeboden. Gemiddeld 34 kilo per inwoner per jaar. In de gemeente Groningen is dit 75 kilo.

Volgens wethouder Mirjam Wijnja is ‘afvaltoerisme’ de oorzaak van deze grote verschillen. “We zien dat vooral bij mensen die niet in onze gemeente wonen. Ze gaan naar een van de afvalbrengstations, noemen een willekeurige postcode van binnen de gemeente en brengen hun grofvuil. Met de invoering van de huisvuilpas willen we dit aanpakken.“

Huishoudens die gebruik maken van ondergrondse containers kunnen de pas die ze al hebben gebruiken bij de afvalbrengstations. Andere huishoudens ontvangen deze maand een pas.

Foto: Gemeente Groningen