Wonen

Gemeente Pekela hoogste energiequote van Nederland

De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de gemeente Pekela het hardst in. Zij zijn liefst 28,3 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Geen enkele andere Nederlandse gemeente heeft zo’n hoge energiequote. Ook Oldambt en Stadskanaal zitten ruim boven de 25 procent. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente Pekela hoogste energiequote van Nederland
Gemeente Pekela hoogste energiequote van Nederland

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling.

In Pekela liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 659 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2325 euro verdient. In de gemeente Groningen verdient men gemiddeld genomen 425 euro meer en liggen de energiekosten bijna 200 euro lager. Hier houdt men na betaling van de energierekening dan ook het meest over, 165 euro meer dan in Westerkwartier.

Hoogste energiequote in het Noorden

Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.