In 2017 kwam de gemeente met extra maatregelen om overlast van geparkeerde fietsen tegen te gaan. Sinds 2020 geldt een streng fietsenparkeerverbod rondom de Grote Markt, wat sinds de opening van verschillende overdekte fietsenstallingen in het centrum in 2022 uitgebreid.
Fietsen mogen in het gebied rondom de Grote Markt alleen geparkeerd worden in de overdekte fietsenstallingen, beschikbare fietsenrekken en in speciaal aangegeven vakken op straat.
Foutgeparkeerde fietsen worden door de gemeente weggehaald. Deze worden in eerste instantie naar het fietsendepot op het Damsterplein gebracht. Het is lastig in te schatten om hoeveel fietsen het gaat, zegt Natascha van ’t Hooft, woordvoerder van gemeente Groningen. “Deels worden deze weer opgehaald. Soms al heel snel.”
Als deze na 24 uur nog niet opgehaald is, wordt het rijwiel naar het AFAC-depot in Vinkhuizen gebracht. Van ’t Hooft schat dat het gaat om zo’n 50 tot 60 fietsen per week, wat neerkomt op honderden fietsen per maand. Bij het depot kan de eigenaar zijn stalen ros voor 25 euro ophalen.
Als de fiets blijft staan wordt ‘ie na 4 weken eigendom van de gemeente. Maar wat gebeurt er dan mee en wat verdient de gemeente daaraan? “Deze fietsen worden verkocht”, zegt Van ’t Hoofd. “Veel gaan naar Werkpro waar ze worden opgeknapt, anderen gaan naar de sloop. Maar aan het einde van de rit levert dit geen geld op voor de gemeente.”