Wonen

Genomineerden Groninger Architectuurprijs bekend

Wat is het mooiste nieuwe Groningse gebouw? De genomineerden voor de Groninger Architectuurprijs zijn bekend. Het gaat om dertien uiteenlopende projecten: van een woning in de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat (De Blokkendoos), tot de Kattenbrug, de Jacobijner en De Kunstwerf.


Leestijd: 1 minuut

De dertien projecten zijn door de jury geselecteerd uit in totaal 28 inzendingen. Het gaat om OBD De Driebond (Engelbert),Karaat, De Regulateur, De Jacobijner, De Kunstwerf, Watertoren West, Westerwal, de Kattenbrug, Buurtvernieuwing Selwerd, Superhub, het Perron en de Blokkendoos.

De genomineerden worden beoordeeld door een vakjury en een publieksjury. Daarnaast kan er ook online gestemd worden. De vakjury komt elk jaar uit een andere stad, de zogenaamde zusterstad van de Groninger Architectuurmaand.

Op 5 en 6 oktober maakt de vakjury een tour langs de genomineerden. Op 6 oktober worden de winnaars bekend gemaakt. De vakjury heeft de mogelijkheid om naast een nummer 1, 2 en 3 ook de speciale Boumaprijs uit te reiken. Deze prijs wordt alleen uitgereikt aan projecten van uitmuntende kwaliteit. Jeroen de Willigen, voormalig Stadsbouwmeester van Groningen, was in 2020 de eerste winnaar van de Boumaprijs. Hij is, tot zich een nieuwe winnaar aandient, de drager van de ‘Boumajas’.

Naast de vakjuryprijs maakt ook de publieksjury, bestaande uit zes bewoners van de stad Groningen, haar winnaars bekend. Ze gaan op dezelfde dag als de vakjury langs de door de vakjury genomineerde projecten.

Ook de winnaar van de online verkiezing wordt tijdens deze prijsuitreiking bekend gemaakt.

Vanaf 8 september kunnen mensen stemmen op hun favoriete nieuwe gebouw. Ook projecten die niet door de vakjury zijn genomineerd komen hiervoor in aanmerking. 

Klik hier voor de genomineerden.

Foto: De Blokkendoos