Wonen

Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op

De Tegeltaxi van de gemeente Groningen rijdt de komende periode weer om uit de tuin gewipte tegels op te halen. De overtollige tegels kunnen op vaste data in mei, juni en juli worden aangeboden aan de gratis ophaalservice.


Leestijd: 1 minuut

De Tegeltaxi, een vrachtauto van de gemeente, rijdt op vastgestelde dinsdagen een route door verschillende wijken en dorpen. De planning staat op de website duurzaamgroningen.nl/acties. Als er minder dan 20 m2 aan tegels of klinkers uit de tuin zijn weggehaald, kunnen ze worden aangemeld via deze website. De stenen moeten op een straathoek worden neergelegd en zodanig dat de grijper van de vrachtauto ze goed kan oppakken. Daarna worden ze gerecycled.

Hergebruik

Oude tegels zijn ook geschikt voor hergebruik in de eigen tuin, voor bijvoorbeeld een plantenbak of een border. Zand neemt de Tegeltaxi niet mee. Het advies is het zand om te spitten met tuinaarde, er een hoogteverschil mee in de tuin te maken of het weg te geven. Wie meer dan 20 m2 verharding uit de tuin verwijdert en vervangt door groen, kan bij de gemeente subsidie aanvragen. Kijk daarvoor op duurzaamgroningen.nl/tuin-en-omgeving.

NK Tegelwippen

De ophaalservice is onderdeel van de actie NK Tegelwippen. Nog tot en met 31 oktober doet Groningen hier net als veel andere gemeenten aan mee. Groningen gaat de strijd met ze aan door zoveel mogelijk tegels te wippen. Het aantal verwijderde tegels kan worden doorgegeven op de website nk-tegelwippen.nl. Zo kan Groningen hoog op de ranglijst eindigen. Er is ook een hoger doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Groningen klimaatbestendiger, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.