Wonen

GroenLinks wil aanscherping woningbouwafspraken: ‘niet onnodig nieuw gaan bouwen in regio Groningen – Assen’

De GroenLinks fracties uit het gebied van de regiovisie Groningen-Assen hebben zich uitgesproken tegen de nieuwe regionale woningbouwafspraken. Die afspraken zijn gemaakt door een stuurgroep van wethouders en gedeputeerde uit de regio.


Leestijd: 3 minuten

GroenLinks heeft veel kritiek op de herziene plannen van de stuurgroep, aldus een persverklaring.  "De stuurgroep gaat nog steeds uit van te veel nieuwbouwwoningen. De stuurgroep wil de komende jaren, tegen de trend in, meer in plaats van minder bouwen. Dat is een onrealistische wensdroom. Groenlinks vindt het ook onbegrijpelijk dat er geen rekening wordt gehouden met de verschillende segmenten van de woningmarkt en de daarbij horende kwaliteiten.
GroenLinks is van mening dat de afspraken moeten worden aangescherpt. De plannen voor de kwetsbare gebieden in de gemeente Leek en Noordenveld moeten in de ijskast worden opgeborgen. Om van het bundelen van wonen, werken en mobiliteit een succes te maken zal de regio zich de komende periode meer moeten concentreren op de stad Groningen en Hoogezand-Sappemeer.

Aantallen wijken sterk af van rapport
GroenLinks vindt de afspraken onrealistisch. De stuurgroep wil 37.770 nieuwe woningen bouwen tot 2020. Onderzoeksbureau ABF becijfert mogelijkheden voor die periode met een bandbreedte tussen +/- 15.000 en +/- 24.500 woningen (*). De conclusie is dat de stuurgroep geen rekening houdt met de meest reële vooruitzichten. De wethouders en gedeputeerden steken daarmee hun kop in het zand.

Te hoge aantallen in krimpende markt
Terwijl de lange termijn prognoses hen dwingt tot lagere aantallen willen de bestuurders voor de korte termijn juist veel meer bouwen. Voor bijna alle gemeenten zijn de afgesproken jaarlijkse bouwvolumes hoger dan wat er in de afgelopen 10 jaar gemiddeld is gebouwd. De wethouders wentelen zich daarmee in een wensdroom. Het ophogen van de bouwvolumes is al jaren een moeizaam proces gebleken. Bovenop die regionale praktijkervaring kwam vorige week het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid met het bericht dat de bouwsector naar verwachting zal krimpen als gevolg van de economische ontwikkeling.

Geen aandacht voor kwaliteiten en verschillende segmenten in de woningmarkt

De stuurgroep kijkt niet naar de verschillende segmenten van de woningmarkt in relatie tot gewenste kwaliteiten en de verschuivingen aan de vraagkant. Er moet meer rekening gehouden worden met eenpersoonshuishoudens, zowel voor ouderen als voor jongeren,.de starters op de woningmarkt en van het huursegment. Ook moet er meer worden ingezet op renovatie van bestaande woningen. Juist in de huursector willen veel bewoners graag hogere kwaliteit en lagere energielasten.

De stuurgroep onderschrijft wel de conclusie van onderzoeksbureau ABF dat er meer ingezet moet worden op binnendorpse en binnenstedelijke plannen. De stuurgroep verbindt daaraan echter geen consequenties.

Strakkere regie
GroenLinks is van mening dat er een strakkere regie moet worden gevoerd. Deze lakmoesproef voor de regionale samenwerking lijkt te gaan mislukken. GroenLinks vindt dat er juist nu een kans ligt om de achterliggende ambitie van de regio aan te scherpen. Door het bundelen van bouwen, wonen en mobiliteit kunnen natuur en landschapswaarden beter worden beschermd.

Dan ontstaat ook een regio waar bewoners genieten van kwaliteit in de woonomgeving. Woonlocaties moeten dan wel gekoppeld worden aan hoogwaardig openbaar vervoer. Dergelijke ambities moeten meer zijn dan loze woorden. Vooral in de gemeente Noordenveld en Leek blijken de burgers betrokken te zijn bij hun kwetsbare woonomgeving. GroenLinks vindt dat het tijd wordt dat de regionale bestuurders naar die burgers gaan luisteren. De GroenLinks fracties roepen hun collega fracties dan ook op om duidelijke politieke signalen af te geven zodat de bestuurders in de stuurgroep worden aangespoord scherpere keuzes te maken. "

Wiebe van der Ploeg ( fractievoorzitter GroenLinks Groningen )