Wonen

Groningen deed massaal mee aan “Maai Mei Niet”: gras en bloemen voor insecten

In Groningen hebben honderden mensen meegedaan aan de actie “Maai Mei Niet”. Door gras een maand lang, in mei, niet te maaien, kregen insecten en bijen meer voedsel. De inwoners die meededen aan de ‘Maai Mei Niet’ actie van Duurzaam Groningen, het duurzaamheidsplatform van de gemeente Groningen, bouwden zo samen de langste ongemaaide grasmat van Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Meer dan 260 deelnemers deden mee en hebben zo samen met de gemeente een oppervlakte van zo’n 96 voetbalvelden niet gemaaid. Na afloop stuurden deelnemers een foto in van hun ongemaaide grasmat en bouwden zo mee aan de langste digitale grasmat ooit in Nederland. Ook maakten zij kans op een ludieke tuinstoel met daarop de tekst: ‘Red de planeet op je luie …’ De video is te bewonderen op de website en social media kanalen van Duurzaam Groningen.

Door niet te maaien of minder te maaien komen er meer plantensoorten en daarmee insecten en bijen terug. Wethouder Kirsten de Wrede: “Een maand niet maaien kan voor wel tien keer meer bijen zorgen. En die bijen zijn belangrijk voor zo’n zestig procent van onze voedselgewassen. Daarnaast zorgt langer gras voor minder droogte en warmte. Zo zitten we er dus koeler bij deze zomer.”

De gemeente Groningen en Duurzaam Groningen steunen met deze actie het landelijke initiatief Maai Mei Niet.

https://www.youtube.com/watch?v=rKKDSPvs7_g