In het najaar stelt de gemeente Groningen op basis van de intentieverklaring een meerjarenplan vast. Daarin zijn de te ondernemen activiteiten uitgewerkt. De gemeente krijgt van het ministerie van OCW 150.000 euro voor de uitwerking van het project. Minstens 450 vrouwen moeten aan de activiteiten deelnemen, stelt het ministerie als eis. En in ieder geval twintig procent van de deelnemende vrouwen moet doorstromen naar een opleiding of betaald werk.
Met ‘Eigen Kracht’, zoals het project in het kort genoemd wordt, borduurt de gemeente Groningen verder op het emancipatieproject ‘Duizend en één Kracht in de stad’. Hieruit is een samenwerkingsverband ontstaan met partners als MJD, Stiel, Humanitas, de Regionale opleidingscentra (ROC’s) en Vrouwencentrum Jasmijn. Volgens de gemeente vormt deze samenwerking een gedegen basis voor de uitvoering van de aanpak ‘Eigen Kracht’.
Centraal bij de Groningse aanpak staat de zogeheten ‘ketenaanpak’ taal, participatie en arbeid. Deze emancipatiemethodiek is er op gericht de zelfredzaamheid van Stadjers te verhogen, om zo een volgende stap in de keten te kunnen maken. Het doel is Stadjers door te laten stromen naar een opleiding, betaalde of onbetaalde arbeid. Dat gebeurt met tientallen activiteiten en projecten op het gebied van taal en alfabetisering, vrijwilligerswerk, activering, preventie, hulpverlening en arbeidsmarkt.