Wonen

Groningen komende maand in teken van de vrijwilliger

Groningen staat komende maand in het teken van de vrijwilliger. Om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet én om nieuwe vrijwilliger te werven is een speciale campagne gestart. De campagne is een initiatief van de gemeente en provincie Groningen.


Leestijd: 1 minuut

De campagne wordt afgesloten met de Nationale Dag van de Vrijwilliger op 7 december.

“Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde in onze maatschappij”, weet ook wethouder Inge Jongman (Sociale basis). “We hebben met elkaar goud in handen. We moeten onze vrijwilligers op handen dragen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we vrijwillige inzet stimuleren, waarderen en waar mogelijk ondersteunen.”

De campagne heeft mede als doel om nieuwe vrijwilligers te werven. Er is namelijk een groot tekort aan vrijwilligers. De verwachting is dat het probleem groter wordt omdat de vraag naar vrijwillige inzet groter wordt, aldus de gemeente.

Een belangrijke oorzaak is de dubbele vergrijzing. Er komen meer ouderen bij en ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig. Ook de tekorten op de arbeidsmarkt en de groeiende wachtlijsten in de zorg spelen een rol. En vrijwilligers zoeken anders dan in het verleden, naar kortdurende planbare activiteiten zonder langdurige binding aan een organisatie.

De campagne is een initiatief van de provincie Groningen en de gemeente Groningen, in samenwerking met oa Humanitas, Link050, Stichting Present en Groninger Dorpen.