Wonen

Groningen krijgt groot centrum voor De Ploeg in Wehe den Hoorn

De provincie Groningen krijgt een groot centrum volledig gewijd aan de schildersgroep De Ploeg. Dat centrum komt in Wehe den Hoorn in een monumentaal oud school gebouw dat volledig zal worden verbouwd. Restauratieschilder mevrouw Lut Gielen is begonnen met voorbereidende werkzaamheden, en daarmee ‘is de kop er af’ van de werkzaamheden, zo laat ze weten via Twitter.


Leestijd: 1 minuut

Groningen krijgt groot centrum voor De Ploeg in Wehe den Hoorn
Groningen krijgt groot centrum voor De Ploeg in Wehe den Hoorn

Het ploegcentrum zal worden gerealiseerd de voormalige katholieke St. Ludgerusschool uit 1873 in Wehe-den Hoorn, een rijksmonument. Dit gebouw zal worden herbestemd tot Ploegcentrum: centrum voor Ploegkunst.

Het pand zal helemaal gerestaureerd worden. “De kop is eraf. Na het uitruimen van onwaarschijnlijke hoeveelheden troep is er ruimte gekomen voor de steigers en kon ik vandaag beginnen met het kleurhistorisch onderzoek aan de monumentale delen van het interieur. Het ziet er nogal troosteloos uit. Maar. Er zijn wel een paar zeer kleurrijke plafonds bewaard gebleven”, aldus Lut Gielen ( @LutGielen1).

De oude school vroeger
De oude school vroeger

Het Ploeg-centrum is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van drie miljoen euro van het Nationaal Programma Groningen aan de gemeente Het Hogeland. Met dit project wil de gemeente een impuls geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland.

De St Jozefschool is sinds 1989 in privébezit en raakte daarna ernstig in verval. Door een zorgvuldige restauratie van het pand wordt het pand geschikt gemaakt als Kunstcentrum waarin het leven en werk van de Groninger expressionistische Ploegkunstenaars uit de periode 1918 – 1930 centraal zal staan.

De oude school zoals deze er nu bij staat
De oude school zoals deze er nu bij staat

Het Groninger Museum beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een schromelijk tekort aan expositieruimte en het nieuwe kunstcentrum in Wehe–Den Hoorn kan hier een invulling aan gaan geven, zo staat vermeld op een toelichting op het project op de website van het Nationaal Programma Groningen.

Een van de werken van Ploeg-lid Jannes de Vries: Kerk te Oostum
Een van de werken van Ploeg-lid Jannes de Vries: Kerk te Oostum

Naast exposities kan het Kunstcentrum voor andere activiteiten zoals het promoten en verzorgen van ploegkunst- en landschapsroutes, een filmzaal en het inrichten van een werkplaats voor het verzorgen van cursussen en workshops.