Wonen

Groningen ‘ligt er goed bij’: investeringen werpen vruchten af

Uit de Stadsmonitor 2011, de jaarlijkse trendrapportage voor de gemeente Groningen, blijkt dat er positieve trends zijn op het gebied van werken, wonen en leven in de stad Groningen. De stad groeit, het aantal toeristenovernachtingen stijgt, de waardering voor een schone en hele stad is hoog, jongeren tussen 12 – 15 jaar drinken minder alcohol en de woningproductie bleef op peil. Niet alle trends zijn positief. Zo neemt het aantal bijstandsuitkeringen toe, is de uitgifte van bedrijventerrein summier en zijn er wat minder mantelzorgers. Concluderend kan gesteld worden dat de stad er in het jaar 2010 er goed bij lag. De investeringen hebben vruchten afgeworpen. Dat meldt de gemeente Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Op sociaaleconomisch terrein heeft de recessie nu zijn effect op Groningen. De werkgelegenheid loopt terug, er bieden zich minder mensen op de arbeidsmarkt aan en het aantal bijstandsgerechtigden neemt met 7% toe. Er zit de klad in de uitgifte van bedrijventerreinen: er is in 2010 0,6 hectare uitgegeven. De recessie lijkt zelfs enig effect te hebben op het gebruik van de auto en de fiets: de verkeersintensiteit is voor beide afgenomen. Waar de crisis klaarblijkelijk geen effect op heeft is het aantal toeristen: het aantal overnachtingen stijgt fors met 18%. Lichtpuntjes in dit geheel zijn de dalende jeugd- en vooral allochtone werkloosheid. Wat waarschijnlijk mede een rol hierin speelt is dat het aandeel vroegtijdig schoolverlaters beneden de 2 % is beland. De afspraken over een vervolgtraject voor deze doelgroep zijn 88%. Deze aanpak voorkomt drop outs en jeugdwerkloosheid.

Wonen
We zien dat de woningbouwproductie zich in 2010 heeft gehandhaafd: 1123 woningen zijn gebouwd; waarvan 316 huur en 807 koopwoningen. De afgelopen jaren zijn topjaren geweest in de productie van het aantal woningen. Voor de verduurzaming van de sociale huurwoningen zijn 400 woningen gerenoveerd, 600 woningen in uitvoering en bijna 300 in voorbereiding.
De doorstroomsnelheid is iets lager geworden. Mensen zijn, als gevolg van de economische recessie, voorzichtiger geworden. Schoon en heel’, wordt onverminderd op een hoog niveau (tegen de 90%) gewaardeerd.

Leven
De Stad groeit qua inwoners fors, de eindstand op 1 januari 2011 was 190.028 inwoners. De aantrekkingskracht op studenten is een doorslaggevende factor. De ervaren sociale samenhang in de Stad is vrijwel constant gebleven.
Vooral in Beijum en Lewenborg wonen veel mensen die zich inzetten voor buurt activiteiten. Het aandeel mantelzorgers is het afgelopen jaar wat afgenomen, vooral onder vrouwen.
Op het punt van de gezondheid zien we een duidelijke afname van het gewicht. Er is sprake van een afname van alcoholgebruik in de leeftijd van 12-15 jaar, terwijl onder de 65 plussers het alcoholgebruik toeneemt Het aantal rokers daalt over de gehele linie nog steeds (uitgezonderd de leeftijdsgroep van 16-18 jaar, daar stijgt percentage rokers iets).

De Stadsmonitor wordt jaarlijks gemaakt en geeft de belangrijkste trends en ontwikkelingen weer op het gebied van wonen, werken en leven in de gemeente Groningen. Stadsmonitor wordt gemaakt door de gemeente Groningen. De Stadsmonitor 2011 is beschikbaar via de website van Onderzoek en Statistiek Groningen, www.os-groningen.nl.