Wonen

Groningse gemeenten doen te weinig aan aanpak huiselijk geweld

Groningse gemeenten kunnen en moeten meer doen om huiselijk geweld aan te pakken. Dat staat in een rapport dat maandagmorgen aan burgemeester Rehwinkel van Groningen is aangeboden. Een onderzoekscommissie constateert dat de gemeenten hun belangrijke rol in de aanpak van huiselijk geweld nu te passief interpreteren. Zij kunnen actiever hun regierol oppakken via het instellen van subsidievoorwaarden en het formuleren van taken van hulpverleningsinstellingen.


Leestijd: 3 minuten

Drs. Hamel, voorzitter van de commissie “Aanpak huiselijk geweld” heeft haar onderzoeksrapport “Van opvang naar aanpak” maandagmorgen aangeboden aan burgemeester dr. J.P Rehwinkel en aan gedeputeerde Welzijn en Zorg, P.M. de Bruijne. Belangrijkste conclusie van de commissie is dat Groningse gemeenten in de rol van regievoerder nog een zekere passiviteit hebben in de aanpak van huiselijk geweld.

In het rapport “Van opvang naar aanpak” doet de commissie voorstellen om de aanpak van huiselijk geweld in afhankelijkheidsrelaties in de provincie Groningen efficiënt te organiseren. Hiermee voldoet de commissie ”Hamel” aan de onderzoeksopdracht van de gemeente Groningen en de provincie Groningen.

Aanpak in de provincie Groningen
De commissie “Hamel” staat achter de intensieve aanpak van gemeenten in de provincie Groningen rondom het huisverbod. Hierbij worden de problemen door directe crisisinterventie aangepakt met alle betrokkenen. De commissie is van mening dat deze crisishulpverlening in alle gevallen waarbij sprake is van huiselijk geweld provinciebreed ingezet moet worden. Hierbij is het van belang dat bij een melding van huiselijk geweld aansluiting wordt gezocht bij huidige of eerdere hulpverlening.

Naast de taak van de gemeenten speelt ook het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke rol met betrekking tot de dader van huiselijk geweld. Hetzelfde geldt voor de provincie Groningen in de hulpverlening aan kinderen via de inzet van het bureau Jeugdzorg.
De commissie adviseert om duidelijke afspraken te maken binnen het driehoeksoverleg met gemeenten, politie en justitie over een gecoördineerde aanpak rondom huiselijk geweld.

Ketensamenwerking
De commissie constateert dat, los van de goede wil bij alle partners, de ketensamenwerking moeizaam verloopt. Zij vindt dat het ASHG voor haar coördinerende taak een duidelijker positie moet krijgen. De commissie pleit ervoor dat het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het ASHG samengaan of intensief samenwerken waarbij uitwisseling van informatie is geborgd.

De commissie hoopt dat het rapport “Van opvang naar aanpak” een bijdrage levert aan de voorhoedepositie die de aanpak van huiselijk geweld in de provincie Groningen al jaren heeft.

Reactie gemeente Groningen
Burgemeester Rehwinkel heeft waardering voor het degelijk onderzoek van de commissie “Hamel” en onderschrijft in grote lijnen de aanbevelingen van de commissie. Volgens Rehwinkel “is de gemeente blij met de positieve waardering voor de Groninger aanpak. Daarbij is het wel zo dat het samengaan van AMK en ASHG een complexe zaak is en dat diverse voorstellen financiële consequenties hebben. Die haalbaarheid en financierbaarheid moeten we nu in kaart brengen” aldus Rehwinkel.

De gemeente neemt haar voortrekkersrol serieus en zal het rapport binnenkort bespreken met de provincie Groningen, het OM, het ASHG en andere gemeenten om zo te komen tot een gezamenlijke aanpak rondom huiselijk geweld in de provincie Groningen.

Reactie provincie Groningen
Gedeputeerde De Bruijne onderschrijft de bevinding van de commissie dat voor de aanpak van huiselijk geweld het primaat bij de gemeenten ligt. Ook kan hij zich vinden in de aanbeveling dat bij een melding van huiselijk geweld inzichtelijk moet zijn welke hulpverleners nog meer bij het gezin betrokken zijn. “ Voor de jeugd in onze provincie wordt deze inzichtelijkheid gerealiseerd met een verwijsindex die vanaf 1 januari 2010 operationeel is. Deze verwijsindex is een onderdeel van het Project Zorg voor Jeugd Groningen waarin wij als provincie samenwerken met alle Groninger gemeenten “, aldus
De Bruijne.

Verder deelt de provincie de mening van de commissie dat het kind een kwetsbare rol heeft in situaties van huiselijk geweld. In de bevinding dat Bureau Jeugdzorg niet meer bereid is een bijdrage te leveren aan de crisishulpverlening bij huiselijk geweld, kan de provincie zich niet vinden. De gedeputeerde betreurt de verkeerde indruk die dit kan wekken. “Als bij huiselijk geweld de situatie voor het kind onveilig is, heeft Bureau Jeugdzorg de taak er voor te zorgen dat deze onveilige situatie wordt opgeheven”. Wat betreft de aanbeveling over het AMK en het ASHG geeft de provincie de voorkeur voor samenwerking boven samenvoeging.

De provincie zal op basis van het rapport zijn verantwoordelijkheid nemen en de bevindingen bespreken met Bureau Jeugdzorg en de gemeente Groningen om in gezamenlijk overleg te bepalen hoe verder te gaan.