Wonen

Grunobuurt in Groningen verdwijnt en wordt volledig vervangen

De komende periode verlaten alle overgebleven Grunobewoners in Groningen hun huizen en zal een volledig nieuwe Grunobuurt verrijzen. Aanleiding voor het schrijven een bijzonder boekje.


Leestijd: 1 minuut

Een boekje over een buurt die bij de verschijning van het boekje al bijna niet meer bestaat. Dat is het nieuwe architectuurgidsje over de Groninger Grunobuurt. Vreemd? Misschien. Maar ook van groot belang. Voor bewoners en oud-bewoners, voor woningcorporatie Nijestee en voor de stad. Want de oude Groninger Grunobuurt verdwijnt weliswaar volledig, maar in het boekje worden de verhalen en de bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarden van de buurt bewaard als tastbare herinnering aan een bijzondere plek om te leven.

De Grunobuurt, aangelegd vanaf 1922 door en voor spoorwegpersoneel, is de afgelopen jaren al grotendeels verlaten door bewoners, omdat de woningen kwalitatief achterbleven bij hun woonwensen. De komende periode verlaten ook alle overgebleven Grunobewoners hun huizen en zal een volledig nieuwe Grunobuurt verrijzen. Een ingrijpend proces voor dit deel van de stad: voor woningcorporatie Nijestee, voor de gemeente Groningen, maar vooral voor bewoners en oud-bewoners. Vandaar dat Platform GRAS een boekje heeft gemaakt waarin alle bijzondere kwaliteiten van de oude Grunobuurt zijn vastgelegd.

De architectuurgids Grunobuurt geeft een beeld van de oude Grunobuurt en haar bewoners. Oude en recente foto’s geven een beeld van de architectuur, maar ook zijn in de publicatie vele bijzondere verhalen opgenomen van de heer Van Booma, die van 1936 tot 1961 in de Grunobuurt woonde. Zijn ‘herinneringen aan de Grunobuurt’ vertellen de verhalen achter de gevels, en houden de geschiedenis van een fantastische Groninger arbeidersbuurt levend.

Het boekje is te koop bij de Groninger boekwinkels en kost €9,95.