Wonen

Herinrichting deelgebied Oldambt volbracht

De deelgebiedscommissie Oldambt is officieel ontbonden. Haar taak zit erop. Deze commissie werd in 1984 ingesteld en kreeg destijds als taak om een herinrichtingsplan op te stellen voor het deelgebied Oldambt. Sindsdien is er veel gerealiseerd op het gebied van onder andere natuur, landbouw, recreatie, waterbeheersing en infrastructuur.


Leestijd: 2 minuten

In 1990 werd het door de deelgebiedscommissie opgestelde herinrichtingsplan door Provinciale Staten vastgesteld. De deelgebiedscommissie Oldambt werd als laatste van de in totaal zeven deelgebieden geïnstalleerd in het gemeentehuis van Winschoten. Dit gebeurde destijds op voorstel van de Herinrichtingscommissie Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën. Het deelgebied Oldambt ligt globaal tussen Termunterzijl, Nieuweschans, Winschoten, Noordbroek en Wagenborgen en is in totaal 30.300 ha groot.

Direct na vaststelling van het plan is begonnen met de uitvoering. De twee te verkavelen blokken Borgweer en Winschoten zijn respectievelijk in 1993 en 1999 gerealiseerd. Als laatste grote werk is de waterberging ‘Tusschenwegen’ ten zuiden van Winschoten in 2006 tot stand gekomen. Andere in het oog springende werken waren: De reconstructie van diverse wegen (in totaal 52 km) in onder andere de Reiderwolderpolder, de Carel Coenraad polder, de Johannes Kerkhoven polder, de Kroonpolder en de Stadspolder. Daarnaast de bouw van diverse stuwen, inlaten (circa 41 stuks) en enkele gemalen in de voormalige waterschappen Oldambt, Fiemel, Duurswold en Reider-zijlvest. Verder is de natuurinrichting polder Breebaart gerealiseerd, de aanleg van het ‘Bos op Houwingaham’ bij Nieuweschans en de verzwaring van de kade van het Hondshalstermeer. In totaal is 23 km fietspad aangelegd en is circa 26 km aan waterlopen aangelegd en verbeterd. Ten zuiden van het ‘Lanengebied’ bij Winschoten is een bos aangelegd en zijn in het hele gebied 329 stuks erfbeplantingen c.q. slingertuinen gerealiseerd. Met de uitvoering van bovengenoemde werken was een bedrag van 26 miljoen euro gemoeid.

Bij het uitvoeren van haar taak had de commissie te maken met een veelheid van belangen. Daarom werd de commissie samengesteld met vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten, landbouw, waterschappen, milieu-organisaties, het bedrijfsleven en werknemers. Dienst Landelijk Gebied voerde het secretariaat van de commissie. Dankzij de positieve instelling bij alle betrokkenen, kon het plan in goede harmonie worden uitgevoerd. Burgemeester van Winschoten mevrouw J.G. Vlietstra was sinds 2000 voorzitter van de commissie.