Wonen

Herstel oude rivier De Hunze stap dichterbij na overname Koploperbos

Het Groninger Landschap heeft het Koploperbos, een initiatief van Stichting Koploperbos en gemeente Groningen, overgenomen. Dit past in de ambitie van Groningen om de oude rivier De Hunze zoveel mogelijk te herstellen.


Leestijd: 1 minuut

Het Koploperbos bij Euvelgunne is een samenwerking waarbij bedrijven bos realiseren op gemeentegrond om CO2 te reduceren en hun werkomgeving te vergroenen. Met de overname van het Koploperbos zet Het Groninger Landschap zich in voor de bescherming en het behoud van het nieuwe bos als onderdeel van de Hunzezone in de stad Groningen. Het Groninger Landschap heeft het Koploperbos aangekocht met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Ter hoogte van Kattegat en de Trondheimweg op het bedrijventerrein Euvelgunne ligt het Koploperbos dat in 2022 is aangelegd. Het Koploperbos is ongeveer 1,4 hectare groot. Op het grootste gedeelte van dit oppervlakte zijn bomen geplant, met een soortensamenstelling dat past bij de lokale ecologie. Dit wordt omzoomd door een struiklaag met onder andere meidoorn en Gelderse roos. Richting de Hunze is er kruidenrijk grasland, dit versterkt de beleving van het beekdal. Langs de Hunze loopt een wandelroute. Deze wordt doorgetrokken in het Koploperbos. Het ontwerp voor de inrichting van het terrein is gemaakt door Landschapsbeheer Groningen.

Groningen stad aan de Hunze

Met het plan ‘Groningen stad aan de Hunze’ willen gemeente Groningen en Het Groninger Landschap de oude rivier de Hunze herstellen. De Hunze is een belangrijke, historisch waardevolle, groenblauwe structuur in de gemeente Groningen. Deze oude rivierloop is op sommige delen van het traject nog nauwelijks herkenbaar.

Met het herstellen van deze groenblauwe verbinding door de stad wordt de biodiversiteit versterkt, overtallig regenwater opgevangen, in tijden van hitte een koelteplek geboden, een recreatieve route gecreëerd dwars door de stad en een belangrijke identiteitsdrager van de openbare ruimte geboden, zo meldt het Groninger Landschap.

(Foto: Ramon Hoiting / Groninger Landschap)