Wonen

Het gaat de goede kant op met het Groninger Paard – vraag neemt toe

Friesland is trots op ‘Het Friese Paard’. Begrijpelijk, want Friese paarden zijn prachtig om te zien. Maar de provincie Groningen heeft ook een eigen paardenras: het Groninger Paard. En ook dat is een prachtig dier. In de jaren zeventig was het bijna gedaan met het Groningse ras. Toen zou de laatste hengst naar de slager gaan. Een Groningse, werkzaam aan de Rijksuniversiteit, wist dit op het nippertje te voorkomen. Sindsdien ging het langzaam beter. En nu ontstaat er steeds meer vraag naar Het Groninger Paard.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat de goede kant op met het Groninger Paard – vraag neemt toe
Het gaat de goede kant op met het Groninger Paard – vraag neemt toe

De stamboekvereniging Het Groninger Paard organiseert op zaterdag 27 februari de jaarlijkse hengstenkeuring. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus zal dit in aangepaste vorm moeten plaatsvinden, zonder publiek.

Om toch de hengsten in het zicht te krijgen van merriehouders en leden, zal een video worden gemaakt om alle hengsten te tonen. Van de al goedgekeurde stamboekhengsten zullen thuis opnames gemaakt worden, de nieuw te keuren hengsten worden op locatie gekeurd en gefilmd in de bakermat van het Groninger paard, bij de HJC Manege in Tolbert.

Vroeger werd het Groninger paard gebruikt als werkpaard in de landbouw en transport. Door de industrialisatie dreigde het ras te verdwijnen. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de laatste Groninger hengst Baldewijn van de slager gered ( 1979) en aangekocht met steun van de gemeente Leek samen met mevrouw Clason en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Baldewijn is nog terug te vinden in de stambomen van de huidige populatie Groninger paarden.  Toch is het huidige Groninger paard nog steeds zeldzaam.

In samenwerking met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen zet de Vereniging zich daarom met hart en ziel in om dit levend erfgoed te behouden, waarin de fokkerij een essentiële rol speelt.

En nu groeit de vraag naar Groninger paarden om de veelzijdigheid, betrouwbaarheid en het nuchtere karakter van de paarden.