Wonen

Historische sluis ten noorden van Groningen moet opgeknapt

Het is een van de mooiste sluizen van Groningen in een zeer fraaie omgeving aan het Reitdiep. Maar hij mag dan mooi zijn, en een bezoek op de fiets meer dan waard: de staat van onderhoud van dit sluiscomplex Aduarderzijlen is onder de maat. Waterschap Noorderzijlvest wil daar nu iets aan doen.


Leestijd: 1 minuut

Restauratie van historisch sluizencomplex Aduarderzijl kan beginnen
Restauratie van historisch sluizencomplex Aduarderzijl kan beginnen

De sluis op bovenstaande foto is sluiscomplex Aduarderzijlen. Deze moet worden opgeknapt, evenals de Goliathsluis (Eemshaven). Voor restauratie van de Goliath sluizen en voorbereiding van de restauratie Aduarderzijlen is ruim een half miljoen euro beschikbaar.

Daarmee kunnen de restauratie van de Goliathsluis (Eemshaven) en de voorbereidingen voor de aanpak van het sluiscomplex Aduarderzijlen beginnen. Beide sluizen zijn gebouwd in 1876 en zijn rijksmonument.

De staat van onderhoud is onder de maat. Er zitten scheuren in de muren van de sluis, de sluisdeuren zijn op de waterlijn in slechte staat, het voegwerk is beschadigd en het ijzerwerk heeft te lijden onder roestvorming. Langer uitstellen, betekent meer kosten. Bovendien geldt een wettelijke instandhoudingsplicht voor rijksmonumenten.

Oud woonhuis bij Aduarderzijl
Oud woonhuis bij Aduarderzijl