Wonen

Hoe verduurzaam je woningen in Vinkhuizen? Studenten Alfa college geven het antwoord

Ze hebben verse kennis en kunnen nog “out of the box” denken waardoor ze soms verrassende ideeën hebben. Of dat ook geldt voor studenten bouwkunde van het Alfa College in Groningen, dat moet nog blijken. Maar in elk geval krijgen ze van corporatie Nijestee alle gelegenheid om met mooie ideeën te komen voor de verduurzaming van woningen in Vinkhuizen.


Leestijd: 1 minuut

Hoe verduurzaam je woningen in Vinkhuizen? Studenten Alfa college geven het antwoord
Hoe verduurzaam je woningen in Vinkhuizen? Studenten Alfa college geven het antwoord

Studenten Bouwkunde van het Alfa-college maken voor Nijestee een ontwerp voor de verduurzaming van jaren 70 woningen in Vinkhuizen. Huurwoningen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van deze woningcorporatie voldoen niet meer aan de huidige wooneisen.

Daarnaast wonen ouderen langer zelfstandig. Daarom hebben de studenten van het Alfa-college van Nijestee de opdracht gekregen om een betaalbaar vernieuwbouwproject voor senioren voor te bereiden en energetisch te verbeteren. Met dit project ervaren ze in de praktijk hoe een dergelijk project eruitziet, zo meldt Nijestee.

“De huurwoningen van Nijestee uit de jaren zeventig worden verduurzaamd. Onze studenten doorlopen het proces dat daarbij hoort. Ze bekijken met welke wet- en regelgeving ze rekening moeten houden, brengen bouwgebreken in kaart en onderzoeken hoe de woningen van het gas af kunnen. Dit project is een meerwaarde voor de studenten omdat ze in de praktijk zien wat er allemaal bij een vernieuwbouwproject komt kijken”, zegt Renee Lugers, docent Bouwkunde bij het Alfa-college.

Tijdens dit project leren ze om een bestaande woning te analyseren en te kijken naar de gebreken. Ze zoeken naar bouwtechnische oplossingen om woningen klaar te maken voor de toekomst en onderzoeken nieuwe installatiemogelijkheden voor de verduurzaming. “Dit evenwicht is belangrijk, want de huizen moeten in toekomst van het gas af. Hierdoor gaan onze toekomstige bouwkundigen beter voorbereid de arbeidsmarkt op, want dit proces komen ze ook in hun werk tegen”, aldus Lugers.