Wonen

Hoeveel kun je dit jaar lenen voor een koophuis?

Je herkent het vast wel; je bent een op een verjaardag en het gesprek komt op huizen, verhuizen, huren of kopen. Voor je het weet komt het hoge woord eruit: ‘je moet nú kopen, want de rente is laag’.


Leestijd: 2 minuten

Hoeveel kun je dit jaar lenen voor een koophuis?
Hoeveel kun je dit jaar lenen voor een koophuis?

Dit is het moment om een hypotheekadviseur Groningen in te schakelen als je je hierdoor hebt laten inspireren en de stap wil zetten een woning te gaan kopen. Het kopen van een woning is namelijk in vergelijking met jaren geleden zo gemakkelijk niet meer en kopen heeft ook niet alleen maar met de rentestand te maken. We zetten een aantal maatregelen op een rij.

Dit jaar kun je honderd procent van de woningwaarde financieren. Dat betekent dat je voor het aankoopbedrag van het huis een hypotheek kunt krijgen, maar de kosten koper uit eigen zak moet betalen. 

Voor wie investeert in maatregelen waardoor het huis energiezuiniger wordt, wordt dat bedrag opgetrokken tot en met 106 procent. Het gaat er dan wel om dat je inderdaad de energiekosten omlaag brengt door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te brengen of kiest voor extra dubbel glas, of de woning isoleert.

Dat deel van je inkomen dat je aan woonlasten kunt besteden stelt de overheid niet op een vast bedrag maar is afhankelijk van je bruto-inkomen, je leeftijd en de hypotheekrente. 

Vaak wordt ervan uitgegaan dat er gemiddeld dertig procent van het inkomen wordt besteed aan woonlasten. Bij een goed hypotheekadvies zal de adviseur dit ook in de gaten houden. Grenzen worden immers snel verlegd als je je droomhuis gevonden hebt.

Jawel, maar die hypotheekrenteaftrek wordt steeds verder door de overheid beperkt. De overheid is al vijf jaar bezig met het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek met een half procent per jaar tot 37%.

De Nationale Hypotheek Garantie komt in beeld als je een woning koopt die niet duurder is dan 310.000 euro. Dat is een hoger bedrag dan in het jaar daarvoor en betekent dat meer mensen in de gelegenheid zijn een huis te kopen omdat een huis kopen dat valt binnen de NHG makkelijker te financieren is. Onder andere kun je dan gebruik maken van een nog lagere rente en is er een vangnet mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen. Bovendien: breng je energiebesparende maatregelen in het huis aan dan kun je zelfs met NHG een huis kopen tot een bedrag van 328.600 euro.