Wonen

Honderd elektrische deelfietsen extra beschikbaar in Groningen

Forenzen, studenten en bezoekers aan de stad Groningen kunnen nu gebruik maken van extra elektrische deelfietsen voor hun rit in of naar de stad. Van 8 februari tot en met 15 mei zijn er nog eens honderd elektrische deelfietsen beschikbaar. De opvallende, blauwe e-bikes van Bird staan verspreid over ruim zestig plekken in de stad en zijn bedoeld als alternatief voor de auto tijdens de grootschalige werkzaamheden van Operatie Julianaplein.


Leestijd: 1 minuut

Honderd elektrische deelfietsen extra beschikbaar in Groningen
Honderd elektrische deelfietsen extra beschikbaar in Groningen

Tussen 11 februari en 9 mei krijgt Groningen te maken met Operatie Julianaplein. In die periode wordt het Julianaplein in verschillende rijrichtingen afgesloten. Dit levert drie maanden lang ernstige verkeershinder op. Om het verkeer door te laten stromen is het nodig dat er in die periode elke dag 80.000 minder auto's op het wegennetwerk in en rond Groningen rijden. Groningen Bereikbaar roept automobilisten daarom op om in die periode zoveel mogelijk thuis te werken, met de fiets, het OV of via een P+R te reizen. Met de elektrische deelfietsen bieden de Groningse onderwijsinstellingen, het UMCG, bedrijvenvereniging WEST en Groningen Bereikbaar reizigers een alternatief vervoermiddel voor de auto.

Kortingsactie

Reizigers kunnen tegen gereduceerd tarief gebruik maken van de deelfietsen. Van 8 tot 20 februari betalen gebruikers enkel het verbruik per minuut (€0,15 p/m) en vervallen de opstartkosten van €1,- per rit. Tussen 20 februari en 15 mei ontvangen gebruikers vijftig procent korting op het opstarttarief.

Hoe werkt het?

De fietsen kunnen op ruim zestig plekken in de stad in gebruik genomen worden, zoals op de P+R-terreinen rondom de stad, bij verschillende onderwijslocaties, het UMCG en in het centrum. De e-bikes kunnen met een smartphone worden ontgrendeld. Meer informatie over het gebruik van de fietsen is te vinden op www.operatiejulianaplein.nl/deelfiets.

Initiatiefnemers

De deelfietsen zijn een initiatief van Alfa-college, AOC Terra, Hanzehogeschool, Noorderpoort, Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, Bedrijvenvereniging WEST en Groningen Bereikbaar. Zij stimuleren medewerkers, studenten en bezoekers om vaker de auto te laten staan voor hun rit naar Groningen.