Wonen

Hoogleraar: ‘Goed nieuws te melden over aardbevingen Groningen’

Er is vijf jaar na de aardbeving van Huizinge nu ook goed nieuws te melden voor Groningen. ‘Het gaat met de aardbevingsdreiging in Groningen de goede kant op, maar dat is spijtig genoeg nog niet tot Groningen doorgedrongen’. Dat schrijft de Belgische hoogleraar Manuel Sintubin in NRC Handelsblad van woensdag. Hij is hoogleraar geodynamica aan de universiteit in Leuven.


Leestijd: 2 minuten

Hoogleraar: ‘Goed nieuws te melden over aardbevingen Groningen’
Hoogleraar: ‘Goed nieuws te melden over aardbevingen Groningen’

Volgens professor Sintubin staan de zaken er vijf jaar na Huizinge aanzienlijk beter voor. ‘Kijken we naar de aardbevingsdreiging, en dus ook het aardbevingsrisico, dan is er eigenlijk heel wat goed nieuws te melden. Want wat men ook beweert, feit is dat sinds 2016 de seismiciteit drastisch is afgenomen en alles wijs erop dat ook in 2017 de seismiciteit onder het voorspelde niveau zal uitkomen. Het is alleen spijtig dat dit goede nieuws volledig ondergesneeuwd raakt door het onvoorstelbare knoeiwerk rond de schadeafhandeling. Hierdoor zit Groningen nog steeds in een neerwaartse spiraal van angst, frustratie en wantrouwen’.

Volgens de hoogleraar is de wetenschappelijke kennis over de aardbevingen in en rond het Groningse gasveld er zeker op vooruit gegaan. De inzichten over wat er gaande is ter hoogte van de breuken in het gasreservoir zijn sterk verbeterd. Er is een wetenschappelijke consensus over de maximaal te verwachten magnitude’.

(…)

‘Dat het met de aardbevingsdreiging dus eigenlijk de goede kant uitgaat, is spijtig genoeg nog niet goed tot Groningen doorgedrongen. Dat komt doordat vijf jaar lang niet geïnvesteerd is in een degelijke wetenschapscommunicatie, een vertaling van waarschijnlijkheden, dreigingsanalyses en piekgrondversnellingen. (…) ‘Deze lacune heeft het mogelijk gemaakt dat zich onder Groningers een alternatieve publieke wetenschap ontwikkeld heeft, die totaal ontkoppeld is van de echte wetenschap. Er is een apocalyptisch aardbevingsmonster tot leven gewekt dat de geesten van de gedupeerden verziekt heeft’.

Volgens de Vlaamse hoogleraar is de beste manier om aan Groningers duidelijk te maken dat de aardbevingsdreiging effectief is afgenomen, en te werken aan een reel veiligheidsgevoel, door het investeren in degelijke wetenscapscommunicatie.  ‘Een eerlijke en begrijpelijke communicatie over de effectieve aardbevingsdreiging en hoe hiermee om te gaan, zorgt dat de overtrokken angst voor aardbevingen weggenomen wordt. Die herwonnen weerbaarheid tegen de aardbevingsdreiging is een belangrijke stap om eindelijk de bladzijde van de Huizinge-aardbeving om te slaan. Op z’n Gronings: “Kop d’r veur!”.

(Foto: prof. Sintubin, YouTube).