Wonen

Hoop gloort voor kerkje Garsthuizen: wellicht functie voor Stichting Oude Groninger Kerken

Er gloort weer hoop voor het steeds meer in verval rakende kerkje van Garsthuizen. De Stichting Oude Groninger Kerken zou het mogelijk kunnen gebruiken als locatie van waaruit zij haar donateurs, bezoekers en toeristen kan tonen hoe mooi het Hoogeland is en waar ze informatie kan bieden over de diverse oude Groninger Kerken. De kerk is geen officieel monument en zou daarom gemakkelijker aan te passen zijn voor deze nieuwe bezoekersfunctie kunnen dan andere gebouwen. Maar voordat daarover uitsluitsel komt, komt er eerst archeologisch onderzoek.


Leestijd: 2 minuten

Stichting Oude Groninger Kerken is al jarenlang op zoek naar een geschikte locatie en gebouw van waaruit zij haar donateurs,  bezoekers en toeristen kan tonen hoe mooi het Hoogeland is en zeker daarbij ook de diverse oude Groninger Kerken.  De kerklocatie in Garsthuizen lijkt hiervoor geschikt. Om dit te kunnen realiseren moet er eerst onderzoek worden gedaan en moet de aanpak van het kerkgebouw verantwoord gebeuren. Want de kerk zal dan voor de toekomstige invulling een metamorfose ondergaan. Het gebouw zelf zal als een soort ‘landmark’ gaan dienen, waarbij het alleen al vanwege het gebouw interessant is om een keer een kijkje te komen nemen in Garsthuizen.

Twee eindejaarsstudenten archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Alexander Zagkotsis en Lars Jette starten binnenkort met een onderzoek rondom de archeologie van de kerk. Zij doen dit onder supervisie van de provinciale archeoloog en hoogleraar RUG Henny Groenendijk en de Stichting Oude Groninger Kerken. De gemeente Loppersum maakt eveneens onderdeel uit van dit bijzonder project. Het archeologisch ‘vooronderzoek’ vormt de basis voor een nieuwe invulling van de kerk van Garsthuizen als mogelijk  belevings/bezoekerscentrum van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Bij dit onderzoek zullen de inwoners van Garsthuizen nauw worden betrokken.  Als het onderzoek – dat een drietal  maanden in beslag neemt – klaar is vormt dit een startdocument dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed  in Amersfoort zal moeten overtuigen van de nut en noodzaak van archeologische werkzaamheden bij en rondom de kerk.

Papieren onderzoek

De komende maanden wordt er dus niet letterlijk in de grond gegraven. De studenten gaan eerst papieren onderzoek verrichten.  Door een oriënterende literatuurverkenning proberen ze  meer te weten te komen over de geschiedenis, archeologie en het landschap van Garsthuizen en de kerk. De hulp van (oud) dorpelingen is hierbij van harte gewenst! Zij hebben immers ook al veel kennis van het dorp en ook het verleden.