Wonen

Huizenprijzen stijgen harder dan verwacht

Hoewel er eerder dit jaar nog werd uitgegaan van een stijging in de huizenprijzen van respectievelijk 7,5% en 2,5% in 2021 en 2022, houdt ABN AMRO nu rekening met een stijging van 12,5% dit jaar en 5% in 2022. Dit blijkt uit de nieuwste Woningmarktmonitor van ABN AMRO.


Leestijd: 2 minuten

Huizenprijzen stijgen harder dan verwacht
Huizenprijzen stijgen harder dan verwacht

Het Economisch Bureau van ABN AMRO geeft aan dat met deze nieuwe percentages de huizenprijsstijging dit jaar voor de derde keer is verhoogd. Hierdoor wordt duidelijk hoe verhit de woningmarkt is. De situatie is nu dat de prijzen van bestaande woningen stijgen, zelfs in de vier grote steden. Eerder werd gemeld dat hier de huizenprijsstijgingen leken af te koelen tijdens de coronacrisis. Daarbij komt dat er nog maar weinig huizen te koop staan, en dat wanneer er huizen op de markt komen deze erg snel weer verkocht zijn. “De huizen die in het eerste kwartaal van eigenaar wisselen, stonden gemiddeld slechts dertig dagen te koop, terwijl het historisch gemiddelde op tachtig dagen ligt,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij Het Economisch Bureau van ABN AMRO.

In de eerste maanden van 2021 was er wel een stijging in het aantal woningverkopen te zien; dit waren 102.000 bestaande woningen. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2017, toen het recordaantal woningen werd verkocht. Toch zegt het Economisch Bureau dat deze stijging niet blijvend is. Bokeloh: “De voorspellingen voor het aantal woningverkopen blijft hetzelfde. Voor dit jaar houden we rekening met een daling van 10%. Volgend jaar zal het aantal woningaankopen volgens ons met nog eens 5% afnemen”. De stijgingen eerder dit jaar zijn te verklaren door de versoepelingen van de leenvoorwaarden die eerder dit jaar werden ingevoerd. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar. Ook telt het tweede inkomen voortaan voor 90% mee bij de berekening van de maximale hypotheek die kopers kunnen krijgen.

Hoewel de hypotheekrente laag staat, blijft het toch lastig om een hypotheek af te sluiten omdat de huizenprijzen zo hoog zijn. Daarbij hebben kopers weinig keuze in huizen door het beperkte aanbod. Het resultaat is dat woningzoekenden de woningmarkt moeilijk kunnen betreden. Onder verkopers heerst een positiever sentiment. Het is namelijk in de huidige woningmarkt niet moeilijk om je huis binnen korte tijd voor een goede prijs te verkopen. Dit sentiment komt naar voren volgens indicatoren van Vereniging Eigen Huis en de NVM.