De Diversteitsprijs is in het leven geroepen om bedrijven en organisaties die werken aan diversiteit positief onder de aandacht te brengen. En om andere bedrijven te laten zien dat diversiteit een meerwaarde biedt. Het blijkt dat organisaties met een grote verscheidenheid in hun personeelsbestand creatiever en innovatiever zijn.
Ikea
Een expliciet diversiteitsbeleid op papier met als resultaat dat er meer allochtonen werkzaam zijn in het bedrijf, zorgt ervoor dat IKEA de winnaar is. IKEA heeft samen met de gemeente Groningen een bedrijfsbezoek georganiseerd. Tijdens dit bezoek werden (allochtone) werkzoekenden rondgeleid in het bedrijf om een indruk te krijgen van wat het werken voor IKEA inhoudt. Andersom bleek het voor IKEA een mooie kans om gemotiveerd personeel aan te nemen. De helft van de groep allochtone werkzoekenden heeft een baan overgehouden aan het bedrijfsbezoek bij IKEA. Eenmaal aangenomen, kiest IKEA ervoor te investeren in het scholen van werknemers.
Eervolle vermeldingen
Rabobank Stad en Midden kreeg een eervolle vermelding, net als de Maatschappelijk Juridische Dienstverlening (MJD). Rabobank Stad en Midden biedt inburgeringsbedrijf Agens hulp bij het voorbereiden van inburgeraars op de arbeidsmarkt. De gemeente Groningen waardeert deze actieve manier van omgaan met diversiteit zeer. De Maatschappelijk Juridische Dienstverlening (MJD) heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op een divers personeelsbestand. En met resultaat, want ruim een kwart van het personeel van de MJD heeft een andere culturele achtergrond. Ook dit levert grote waardering op.
Convenant
De Diversiteitsprijs is bedoeld voor bedrijven/organisaties die in het kader van het ‘Convenant Allochtonen en arbeidsmarkt’ hebben toegezegd zich in te zetten voor een kleurrijkere arbeidsmarkt. In 2007 en 2008 hebben 30 werkgevers het convenant ondertekend. In het convenant zijn concreet afspraken vastgelegd om allochtone werkzoekenden meer kans te bieden op de arbeidsmarkt. De convenantperiode liep van 1 oktober 2007 tot 1 oktober 2009.
Arbeidsmarkt
De gemeente Groningen en de provincie Groningen vinden het belangrijk om allochtonen aan het werk te helpen. Aanleiding is dat allochtonen een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. Ondanks het groeiende aantal allochtonen dat op alle niveaus deelneemt aan de samenleving, is er nog steeds een grote groep die de aansluiting op de arbeidsmarkt niet heeft kunnen maken.