Het gaat om een grafje dat vermoedelijk omstreeks de periode 700/800 na Christus werd gemaakt. Het werd gevonden tijdens archeologisch onderzoek dat wordt verricht in verband met de herinrichting van de Grote Markt, die er onder meer voor gaat zorgen dat er ook bomen komen op het plein.
In verband daarmee doet het Ingeniersbureau MUG regelmatig verslag over de graafwerkzaamheden aan de noordoostkant van het plein, vlakbij de Martinikerk. Op haar website laat MUG weten dat er een kindergrafje is gevonden.
“Vandaag ontdekten we een kindergrafje dat stamt uit de vroege middeleeuwen. De vondst op deze locatie laat zien dat het grafveld onder de Grote Markt verbonden is met het oude grafveld van het Martinikerkhof. Dat is een stukje nieuwe informatie!”, aldus het Ingenieursbureau.
De onderzoekers leiden uit de diepteligging en de lichtgrijze kleur van de kuil af dat het grafje rond 700/800 na Christus op deze plek is gemaakt. Groningen bestond toen nog lang niet, al stonden er wel wat gebouwen en een kerk. Daaruit zou pas later het begin van een stad ontstaan, en sinds de elfde eeuw vormt de Grote Markt ( die eerste Breede Merckt heette) het stadscentrum van Groningen.
Er is in elk geval een botje gevonden in het graf, dat nu nog verder wordt onderzocht. Ook vonden de onderzoekers de randen van twee andere graven, maar deze blijven veilig bewaard in de bodem.
Op de foto boven is een spoor van de grafkist te zien vlakbij de pijl. De dunne donkere lijn van verkleuring geeft aan waar de kist in de grond begraven was. De kist lag op 1,8 meter diepte onder de grond en is zo klein dat het vermoedelijk van een kind is.
Op de foto hieronder is bij de rode lat een menselijk bot te zien.
Bron en meer informatie: MUG.nl