Wonen

Nieuwste haventje van Groningen is onbereikbaar voor boten

In Uithuizen in noord-Groningen is miljoenen gestoken in de aanleg van een stijlvolle haven, maar er komt geen schip. Reden: er zijn stenen bruggen neergelegd die echter niet open kunnen.


Leestijd: 1 minuut

Mysterieuze stank rond haven Uithuizen
Mysterieuze stank rond haven Uithuizen

In Uithuizen is in het kader van een opknapbeurt van het centrale plein De Blink, een oude haven uitgegraven en terug gekeerd. Het ziet er allemaal heel netjes en een tikje nostalgisch uit. Doel van de opknapbeurt was om leven terug te brengen in het dorpscentrum. In de haven zijn aanlegmogelijkheden voor zeilschepen, jachten of andere schepen, die vanuit alle delen van Groningen via het Boterdiep naar Uithuizen kunnen varen.

Een van de stenen bruggen
Een van de stenen bruggen

Maar de planologen van de gemeente hebben een kostbare fout gemaakt. Om de schepen tot in de haven te krijgen zullen ze onder twee stenen bruggen door moeten varen. Deze twee bruggen, goedkoper dan ophaalbruggen, kunnen namelijk niet open. De gedachte was dat de schepen de masten naar beneden zouden doen of dat ze makkelijk onder de brug door zouden kunnen varen. Dan zou het in de zomer gezellig en levendig worden, met meer reuring in het dorp.

Niet dus. De haven ligt er nu troosteloos en verlaten bij. En dat is jammer, want op zichzelf was het een leuk idee om middels de haven het dorp nieuwe impulsen te geven. Het hekwerk en de stenen maken ook een verzorgde indruk. Alleen: er komen dus geen schepen…

Er zit voor de gemeente Het Hogeland waarschijnlijk dan ook niets anders op dan geld te reserveren om alsnog een paar ophaalbruggen aan te schaffen.

Waaruit maar weer eens blijkt dat góedkoop soms duurkoop is.