Wonen

Krokussen aan Emmaplein – wie weet meer over dit beeld??

Ja, écht: het wordt lente. Nadat koning winter afgelopen weken nog even z’n tanden liet zien, kondigt het voorjaar zich nu écht aan, zoals te zien op deze foto op de GIC. Op onze Facebookpagina vroegen we lezers waar de foto genomen werd, en welke beeldje op de foto staat, een beeldje dat alle Stadjers meteen zullen herkennen. Maar weet u iets meer over het beeldje? Klik door en lees verder voor het antwoord!


Leestijd: 1 minuut

Krokussen aan Emmaplein – wie weet meer over dit beeld??
Krokussen aan Emmaplein – wie weet meer over dit beeld??

De foto werd gistermiddag genomen op het Emmaplein. En het beeldje heet: “Zittende jongeling”. Er is een website met uitvoerige informatie over dit beeldje. Die website heet: www.staatingroningen.nl

Daarop schrijft Henriette Kindt: “Onder de hoge bomen van het Emmaplein bevindt zich sinds 1960 een bronzen beeld van Frederik Engel Jeltsema (1897-1971). 

De zittende jongeling in brons is op klassieke wijze perfect uitgevoerd. De lichaamsvormen zijn volmaakt, zelfs geïdealiseerd weergegeven. De houding is doordacht en uitgebalanceerd. Het oppervlak is glad afgewerkt. Het beeld past goed bij zijn omgeving: een tamelijk statig plein met rustieke bomen. De jongeling doet sterk denken aan sommige beelden uit de klassieke oudheid, zoals de rustende Hermes van Lysippos (4de eeuw voor Christus), waarvan een mooie kopie in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels staat. Beide jongelingen zitten op een rotsblok in een rusthouding, naakt en met hetzelfde slanke postuur . 

Jeltsema is in Uithuizen geboren en heeft in Amsterdam, Rome en Parijs gewerkt. In Rome werkte hij onder de bekende Pier Pander en hij behaalde in 1902 de Prix de Rome. Over Pier Pander (1864-1919) schrijft A.M. Hammacher ondermeer: " (.) zijn werk bleef onaangeraakt door de avant-garde van Zijl, Mendes, Berlage, Toorop, Holst en de anderen. En toch betekende Pier Pander de realiteit voor het grootste gedeelte der kunstliefhebbers van die jaren. Toch denke men zich in, dat die illusie van een nog voortlevende laat-Griekse stijl voor het beeldhouwen alles inhield, wat men zich van kunst en vooral van schoonheid, verheven en edel voorstelde. " “

Meer informatie over kunst in Groningen op staatinGroningen.nl