Wonen

Landgoed Borg Verhildersum in Leens wint landelijke prijs van magazine Buitenleven

Een bijenhotel met informatiehut bouwen… dat kost geld. Goed besteed geld volgens het magazine Buitenleven én de stemmers van de website natuurenerfgoedprijs.nl. Landgoed Borg Verhildersum (Leens, Groningen) werd door het publiek, dat massaal gestemd heeft, uitgekozen tot winnaar van deze prijs.


Leestijd: 1 minuut

“We hadden dit natuurlijk nooit kunnen winnen zonder de steun van al onze vrijwilligers, vrienden, familie en kennissen. Iedereen heel hartelijk bedankt!” aldus een verheugde Gerrit Alssema, directeur van Verhildersum. Met een uiteindelijk resultaat van 2300 van de 6700 stemmers heeft Verhildersum de stemming nipt gewonnen. Het was een nek aan nek race, vooral met het Overveen uit Rijssel.

Op 6 maart kwam Marieke Haafkens, hoofdredacteur van Buitenleven, naar Leens om de prijs uit te reiken. “Dit is precies het type initiatief waar de prijs voor is bedoeld: gedragen door vrijwilligers”. Wethouder Kor Berghuis (De Marne) overhandigde Verhildersum een thermometer, opdat het landgoed de huidige temperatuur en energie goed kan vasthouden.

Het project
Een collectietuin met historische fruitrassen; oude landbouwgewassen en raszuivere Lakenvelders en Groninger Blaarkoppen; een cultuurlandschap onbeschadigd door verkavelingen. Verhildersum heeft deze bijzondere elementen al lange tijd. Maar weet de bezoeker die over de landerijen wandelt eigenlijk wel wat hij of zij ziet? Om dit bijzondere erfgoed onder de aandacht te brengen, wil Verhildersum beginnen met het plaatsen van een informatie hut. Hier worden de collecties en hun plaats in de Groninger geschiedenis en het landschap uitgewerkt. Ook wordt dit het startpunt voor educatief “strunen” over de landerijen met schoolklassen of als groeps-uitje. Daarnaast zal er een bijenhotel geplaats worden voor de bestuiving van de gewassen en het stimuleren van het bijenbestand in de regio. Het hotel zal ontwikkeld worden in samenwerking met diverse scholen uit de buurt.

Dit zijn de eerste stappen op het pad naar meer aandacht voor historische smaken en het belang van de landbouw in de geschiedenis, het heden en de toekomst van Groningen.