De slepende kwestie van de Moesstraat is wat D66 betreft een goed voorbeeld van hoe burgerparticipatie niet werkt. In deze straat staan buurtbewoners kritisch tegenover de gemeente en andere betrokken instanties wegens de voorgenomen vestiging. D66 wil dat er vooraf in kaart wordt gebracht waar in de wijken mogelijkheden zijn voor het neerzetten van dergelijke voorzieningen.
De wethouder heeft dan ook op vragen van D66 toegezegd de wijze waarop het overleg met de bewoners uit de omgeving Moesstraat heeft plaats gevonden te evalueren.
De affaire Moestraat was voor D66 de aanleiding een ‘Checklist Burgerparticipatie’ op te stellen. “Onze fractie heeft gemerkt dat er vrijwel geen richtlijnen bestaan voor goede participatie van burgers, en dat breekt burgers als in de Moesstraat, maar ook op veel andere plekken, enorm op’’, aldus D66-raadslid Erik Akkermans.
De Raadscommissie Cultuurverandering zal op woensdag 13 juli deze checklist bespreken. Het College van B en W heeft al aangekondigd de checklist over te nemen en binnen het ambtelijk apparaat te gaan verspreiden.
D66 hecht grote waarde aan burgerparticipatie in de Gemeente Groningen en hoopt met deze checklist een impuls te geven. Het gaat om aandachtspunten in de verschillende fasen van het overleg met burgers: voorafgaand aan een besluitvormend proces, tijdens het overleg met burgers en na afloop in de ‘nazorg’.
D66 raadslid Erik Akkermans, die de checklist in april aan burgemeester Rehwinkel overhandigde, zegt te hopen dat niet alleen de Gemeente er mee aan de slag gaat. Want de lijst is ook beschikbaar voor andere partijen zoals woningcorporaties en instellingen met plannen die van invloed zijn op het welzijn in de wijk. D66 verwacht nu, dat wethouder Visscher de checklist als handvat gebruikt voor een op korte termijn uit te brengen evaluatie van de ‘Moesstraat’.