Stolpersteine, ook wel bekend onder de naam struikelstenen, zijn steentjes waarmee we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Ze zijn verspreid over heel Europa en vormen samen een monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. De steentjes helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
De steentjes zijn in de stoep geplaatst voor de laatste woning van de slachtoffers. Bovenop elk steentje zit een messing plaatje met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van één slachtoffer. Inmiddels zijn er meer dan 61.000 struikelstenen gelegd, waaronder alleen al 51 in de gemeente Bedum.
Marianne houdt ‘haar’ Stolpersteine met liefde en toewijding schoon. Dit doet ze niet alleen rond 4 en 5 mei, maar het hele jaar door, als het weer het toelaat. Gevraagd naar de reden waarom Marianne de stenen zo goed schoon houdt, antwoordt ze: “Ik maak ze schoon, omdat ik het belangrijk vind om mensen te herdenken die zijn omgekomen in de oorlog. Op de steentjes staat wie de mensen waren en waar ze woonden. Dat vind ik belangrijk.”
's Heeren Loo biedt in het hele land zorgbegeleiding, ondersteuning en behandeling aan mensen met een verstandelijke beperking. Dat doet de zorginstelling met 17.000 medewerkers voor 14.000 cliënten. Via een landelijk netwerk van poliklinieken behandelen ze nog eens ruim 3.000 extramurale cliënten. 's Heeren Loo investeert tevens in initiatieven die bijdragen aan de emancipatie en participatie van cliënten, waaronder de Academie voor Zelfstandigheid en het Expertisecentrum Advisium.
Wonen
Marianne uit Groningen ontfermt zich over de Stolpersteine
Marianne woont en ontvangt zorg bij ’s Heeren Loo in Bedum. Als dagbesteding gaat ze drie keer in de week samen met haar persoonlijk begeleider op pad met koperpoets en doekjes, om de Stolpersteine in de omgeving schoon te houden. Dat doet ze al heel lang.
Leestijd: 1 minuut