Wonen

Minister: “Versnelde oplevering Gerrit Krolbrug lijkt niet mogelijk”

Het lijkt er niet op dat de nieuwe Gerrit Krolbrug eerder klaar kan zijn dan in 2027, en waarschijnlijk pas 2029. Dat blijkt uit het antwoord van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat op een brandbrief van de gemeente Groningen. Afgelopen week werd bekend dat de oplevering van de brug opnieuw vertraagd is. Verkeerswethouder Broeksma verzocht de minister daarop per brief om de zaak meer prioriteit en aandacht te geven.


Leestijd: 1 minuut

De Gerrit Krolbrug raakte in mei 2021 na een aanvaring zwaar beschadigd. De brug was een van de drukste fietsverbindingen van Groningen, met ongeveer 15.000 fietsers per dag die dagelijks de brug passeren. De verwachting was dat de drukke verbinding in 2026 zou zijn hersteld, maar nu blijkt dat jaren langer te duren.

Volgens de minister duurt de planfase langer dan gepland. Er moeten wensen van omwonenden en belangenorganisaties worden meegenomen, en ook moties vanuit de Groningse gemeenteraad moesten worden verwerkt.

In de bijgewerkte planning, die ervan uitgaat dat de brug uiterlijk in 2029 klaar is, is volgens de minister al rekening gehouden met ‘projectrisico’s’, zoals stikstof, bezwaren of technische tegenvallers. “In het proces zijn meerdere versnellingsmogelijkheden ingezet om de opgelopen vertraging te beperken, maar verdere versnelling lijkt nu nauwelijks nog mogelijk, zo schrijft de minister.

Een tijdelijke oplossing voor fietsers en ander langzaam verkeer liep ook al vertraging op vanwege problemen met de ondergrond. De minister verwacht nu dat de nieuwe tijdelijke verbinding eind dit jaar klaar is.

Tijdens een inloopmiddag dinsdag in het Floreshuis werd bovendien bekend gemaakt dat er een werkgroep wordt opgericht die onderzoek gaat doen de mogelijkheden van een tijdelijke brug, die ook kan blijven liggen als de bouw van de definitieve brug begint. Deze tijdelijke brug zou op zo’n 100 meter afstand van de Gerrit Krolbrug moeten komen, zodat de bouwwerkzaamheden niet belemmerd worden.