Planten en dieren, maar ook wandelaars profiteren hier van. Om straks van de nieuwe natuur te kunnen genieten, legt Natuurmonumenten nieuwe wandelpaden en een vlonder over een van de petgaten aan. Met de aanleg draagt Natuurmonumenten bij aan de recreatieve ontwikkeling van Westerbroek voor de bewoners van Westerbroek en Hoogezand. Het plan voor deze natuurontwikkeling is in samenwerking met de Dorpsvereniging Westerbroek tot stand gekomen.
Moerasvogels en paddenstoelen
Natuurgebied Westerbroek ligt op een steenworp afstand van de stad Groningen. In Westerbroek groeien de laatste stukken Elzenbroekbos van Noord-Nederland. Er broeden veel moerasvogels en het gebied staat bekend om de vele paddenstoelen. ‘s Zomers jagen bijna dertig libellensoorten op muggen en andere kleine insecten. Westerbroek vormt een belangrijke verbinding tussen natte natuurgebieden in het Hunzedal, Zuidlaardermeer en Midden-Groningen. Het is belangrijk dat dieren en planten, zoals bijvoorbeeld in de toekomst de otter, makkelijk van het ene natuurgebied naar het andere kunnen. Voor veel planten en dieren speelt water een belangrijke rol. Met de werkzaamheden verbetert Natuurmonumenten de waterhuishouding van het gebied. Het graafwerk is eind december klaar en in het vroege voorjaar van 2008 worden de laatste bomen geplant.
Groningen Open en Groen
Na de werkzaamheden ontstaat een afwisselend natuurgebied met plassen waar krabbescheer, fonteinkruiden en riet zich zullen ontwikkelen. De zeldzame groene glazenmaker, een ernstig bedreigde libellensoort, kan zich hier verder uitbreiden. Met het beheer en de uitbreiding van natuurgebied Westerbroek houdt Natuurmonumenten Groningen open en groen, en kunnen mensen blijven genieten van de natuur. Dat kan alleen met giften en de steun van veel leden op giro 9933.