Een deel van de huizen dat voldoet aan de veiligheidsnorm is versterkt en een deel is heropgebouwd. De NCG schrijft ook dat uit de cijfers blijkt dat het aantal adressen dat versterkt of nieuw oplevert elk jaar een beetje stijgt.
Het totale aantal huizen dat voldeed aan de veiligheidsnorm op 31 december 2024 was 16.596. Dat is 59,9 procent van het totale aantal adressen in de versterkingsopgave: 27.713. Bij 10.719 adressen bleek dat de huizen veilig waren en dat versterking niet nodig was. Bij 190 huizen was om een andere reden geen versterking nodig. De NCG verwacht dat de stijgende lijn van het aantal versterkte of nieuw opgeleverde huizen zal doorzetten de komende jaren.
Mogelijk fouten in versterkingsrapporten
De jaarcijfers worden gepubliceerd na een periode van twijfel over de juistheid van de versterkingsrapporten van de NCG. Uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) bleek dat er mogelijk fouten waren gemaakt in de berekeningen waardoor huizen onterecht het stempel ‘veilig’ kregen. Ook had de NCG het afgelopen jaar twee keer zoveel huizen veilig verklaard dan verwacht.
De NCG reageert ook op deze controverse in het rapport met de jaarcijfers: “Wat de omvang van dit probleem is weten we nog niet, maar elke fout is er één te veel.” Vorige week maakte de NCG bekend dat ze een onderzoek starten naar de aantijgingen. Ook Staatstoezicht op Mijnen en staatssecretaris Van Marum hebben een onderzoek aangekondigd.