Wonen

Nieuwbouw Festivalterrein Reitdiep Groningen: appartementen én horecapaviljoen

De gemeente Groningen heeft in overleg met buurtbewoners een ontwerp gemaakt voor een appartementencomplex op het zogenaamde festivalterrein aan het Reitdiep. In het nieuwe ontwerp, dat eerder deze maand gepresenteerd werd, komen sociale huurappartementen en vrije sector huurappartementen, én een horecapaviljoen.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwbouw voor het Festivalterrein aan het Reitdiep in Groningen
Nieuwbouw voor het Festivalterrein aan het Reitdiep in Groningen

Enkele jaren geleden al, in 2018, stelde de Groningse gemeenteraad kaders vast waaraan een ontwerp zou moeten voldoen.

Daarop ging een groep mensen uit de wijk met de ontwikkelaar, architect en gemeente onder leiding van een externe gespreksleider aan de slag om een plan te maken.

En dat plan is nu dus klaar. Er komen 15 sociale huurappartementen en 66 midden- en vrije sector huurappartementen met een balkon.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is blij met het resultaat, zo laat hij weten op de website van de gemeente Groningen. ”Wij waarderen de constructieve houding en het meedenken van alle deelnemers gedurende dit soms ingewikkelde proces. Het resultaat mag er zijn. Dankzij de inzet van deze groep is het ontwerp beter en mooier geworden.’

Apart horecapaviljoen

In het nieuwste ontwerp worden 15 sociale huurappartementen en 66 midden- en vrije sector huurappartementen gebouwd. Al deze appartementen zijn voorzien van een balkon.

Daarnaast wordt een apart horecapaviljoen ontwikkeld met een terras op het parkeerdek met uitzicht op de haven. Het parkeerdek krijgt een (be)leefdak, met looppaden, veel groen, speelvoorzieningen voor kinderen en ruimte voor waterberging.

De vanuit de co-creatie en buurt gewenste maatschappelijke ruimte (van ca. 70m2) wordt in het paviljoen gecombineerd met horeca. Een aantal bewoners gaat samen met de horeca-exploitant kijken wat het best in deze ruimte past. Samen kijken ze hoe de ruimte voor verschillende wijkactiviteiten duurzaam ingezet kan worden.