Wonen

Nieuwe appartementen op kruising Ringweg en Friesestraatweg: "Crossroads"

Groningen krijgt er een nieuw woningbouwcomplex bij, onder de naam ‘Crossroads’. Daarin, op het terrein waar vroeger veevoederfabriek ACM stond, komen ook 53 appartementen. De appartementen worden gebouwd door Geveke Bouw BV ten behoeve van Lefier.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe appartementen op kruising Ringweg en Friesestraatweg: "Crossroads"
Nieuwe appartementen op kruising Ringweg en Friesestraatweg: "Crossroads"

Waar wegen elkaar kruisen, Stad en Ommeland in elkaar overgaan en veevoederfabriek ACM decennialang het beeld bepaalde start Lefier volgende maand met de bouw van 53 appartementen. Toekomstige huurders wonen straks op een plek met historie, onderdeel van project Crossroads.

Het terrein was ooit al eigendom van Lefier, maar als gevolg van de financiële crisis tien jaar geleden werd besloten de toenmalige bouwplannen voorlopig op te schorten. Op het terrein rond de oude fabriek ontwikkelden zich diverse activiteiten, waaronder vijftig piepkleine tuintjes die door buurtbewoners werden beheerd.

Tweekamerappartementen

Nadat de sloop van de fabriek voltooid werd, ontwikkelde Geveke Bouw BV een nieuw ontwerp van in totaal 282 woningen, waarvan Lefier er 53 afneemt en voor verhuur zal aanbieden. De bouw van de appartementen start in mei dit jaar.

Crossroads

Het project kreeg de naam Crossroads omdat veel verschillende wegen elkaar op deze plek kruisen en ontmoeten: het Reitdiep, de ringweg, de Friesestraatweg, het fietspad en het treinspoor. Op het terrein worden de komende jaren zowel koopwoningen als vrije sector- en sociale huurwoningen gebouwd. Pieter Witzenburg, directeur vastgoed bij Lefier, is trots op de realisatie van de woningen op de historische locatie: “Door het toevoegen van 53 betaalbare sociale huurwoningen wordt Crossroads een buurt waar niet alleen wegen elkaar kruisen, maar ook verschillende soorten woningen bijna in elkaar overgaan. Een stukje geschiedenis blijft hiermee behouden. Wij dragen bovendien bij aan een ongedeelde stad.”

Ook 230 vrije sector huurwoningen

Harry Leggedoor, directeur bij Geveke Bouw BV: “We zijn blij dat na een planologisch ontwikkeltraject van ruim 5 jaar nu eindelijk met de realisatie kan worden begonnen. Naast de 53 sociale huurwoningen van Lefier worden ook nog ruim 230 zogenaamde midden-dure drie- en vierkamer vrije sector huurwoningen aan de woningvoorraad van Groningen toegevoegd, waarvan het overgrote deel door een pensioenfonds in exploitatie zal worden genomen. Voor alle woningen zijn ruim voldoende parkeerplaatsen binnen het gebied en op eigen grond beschikbaar.”