Wonen

Nieuwe ontsluitingsroute naar- en van snel groeiend Meerstad

Er komt een nieuwe ontsluitingsroute naar- en van Meerstad. Deze is nodig omdat Meerstad steeds meer inwoners krijgt. De Driebondsweg kan het verkeer niet meer goed aan, zeker als de borgbrug open staat.  De noordelijke ontsluitingsroute wordt de nieuwe route voor auto, fiets en openbaar vervoer tussen de Vossenburglaan-Hoofdweg en P+R Meerstad.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe  ontsluitingsroute naar- en van snel groeiend Meerstad
Nieuwe ontsluitingsroute naar- en van snel groeiend Meerstad

Op termijn loopt de route door het nieuwe woon- werkgebied ‘Eemskanaalzone’ waar Bureau Meerstad aan werkt. De werkzaamheden aan de ontsluitingsroute zijn al in volle gang.

De nieuwe ontslutingsweg naar - en van Meerstad
De nieuwe ontslutingsweg naar – en van Meerstad

Voor de aanleg van de ontsluitingsroute is veel zand nodig. Dat zand komt van de plek waar op termijn het Woldmeer vergroot wordt.  Via een buizensysteem (hydraulisch zandtransport) wordt het zand verplaatst naar het zanddepot.

Dit scheelt veel ritten met vrachtwagens en het bespaart CO2 uitstoot. Het zanddepot ligt in het weiland tussen de Hoofdweg en de Middelberterweg. De verwachting is dat het overgrote deel van het zandtransport rond de zomer van 2021 klaar is.  

Bekijk hier het filmpje over het hydraulisch zandtransport (augustus 2020)

Kaart met het zanddepot
Kaart met het zanddepot

Op dit moment vinden bij  de kruising Vossenburglaan/ Hoofdweg  voorbereidende werkzaamheden plaats voor de aanleg van een nieuwe rotonde. Er komt een tijdelijke omleidingsroute zodat het verkeer goed kan doorstromen (zie de rode lijn op onderstaande kaart). De verwachting is dat deze omleidingsroute in het eerste kwartaal van 2021 klaar is. De omleidingsroute ligt er ongeveer een jaar.

Ook bij de Middelberterweg komt een tijdelijke omleidingsroute. Deze route is aangegeven met een oranje lijn op onderstaande kaart. Het wordt een asfalt route met verlichting. De verwachting is dat de aannemer eerste kwartaal/ begin tweede kwartaal van 2021 begint met de aanleg van deze omleiding. De omleidingsroute blijft volgens de huidige planning liggen tot de zomer 2022, dan gaat de onderdoorgang open.

De aanleg van de noordelijke ontsluitingsroute is opgeknipt in drie delen, te zien op onderstaand kaartje. De werkzaamheden aan het eerste deel zijn begonnen. De werkzaamheden aan de onderdoorgang bij de Middelberterweg starten volgens de huidige planning in de zomer van 2021. Daarna  wordt het deel tussen de onderdoorgang en de P+R aangelegd. Ook komen rond de ontsluitingsroute zo’n 300 bomen te staan en  wordt er 1,5 kilometer aan wilde bloemen ingezaaid. Als alles volgens planning verloopt, is de nieuwe route in de zomer van 2022 helemaal klaar.