De dag – Wat kunt u van deze studiedag verwachten? Resultaten van onderzoek naar wat dorpen vitaal maakt. Een caroussel van krachtdorpen, die laten zien hoe zij – met vallen en opstaan – op eigen kracht mooie dingen tot stand brengen.
De ervaringen van de gemeente Peel en Maas, die zo ver gaat met zelfsturing dat je bijna kunt spreken van overheidsparticipatie in burgerinitiatieven. Discussie en debat, onder leiding van Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. En tot slot een wereldcafé, waarin we nieuwe inzichten concreet vertalen naar de eigen situatie en beroepspraktijk. Het volledige programma vindt u op de website.
Het thema – ‘De kracht van dorpen’; het is een term die je veel tegenkomt in visies en beleidsdocumenten. Het achterliggende idee is dat burgers zelf meer initiatieven nemen om bijvoorbeeld voorzieningen te behouden, de openbare ruimte op te knappen of verenigingen draaiend te houden. Voor gemeenten en provincies is dat, met het oog op bezuinigingen, een aantrekkelijke optie. Maar het betekent ook dat lokale overheden een enorme omslag in hun denken en moeten maken.
Welzijnsorganisaties moeten op hun beurt zoeken naar nieuwe manieren om bewonersorganisaties te ondersteunen. Al met al geen eenvoudige opgave. Tijdens de studiedag leert u van goede voorbeelden (en hun valkuilen), om kennis, inspiratie en nieuwe contacten op te doen voor uw eigen beroepspraktijk.
De Noordelijke studiedag ‘De kracht van dorpen’ wordt georganiseerd door Netwerk Platteland, Partoer CMO Fryslân, CMO Groningen, Doarpswurk, Timpaan Welzijn en de Vereniging Groninger Dorpen.