In samenspraak met bewoners en andere betrokkenen bij het Noorderplantsoen heeft de gemeente Groningen de afgelopen jaren maatregelen genomen om de overlast bij intensief gebruik van het park terug te dringen. Extra afvalbakken en meer schoonmaakrondes hebben ertoe geleid dat de overlast van afval in het park is verminderd. Of een meer flexibele inzet van schoonmaak en handhaving nog tot verdere verbetering leidt, is onderwerp van verder onderzoek. Ook de mogelijkheden voor een toiletvoorziening worden onderzocht. Tijdens het jaarlijkse festival Noorderzon is het niet te voorkomen dat er schade ontstaat aan de gazons in het plantsoen. In 2010 is voor het eerst de ergste schade hersteld met graszoden i.p.v. het inzaaien van nieuw gras. Deze snellere methode wordt de komende jaren voortgezet.
Daarnaast zullen de bezoekers van het park de komende tijd op een positieve manier aangesproken worden op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor dit mooie stuk groen. Een campagne en incidentele acties in het park ondersteunen deze ontwikkeling, waarbij het stimuleren van ‘groen’ gedrag het uitgangspunt vormt. opgetreden. Indien nodig zal incidenteel handhavend opgetreden worden tegen overlast gevend gedrag. Uitgangspunt daarbij is dat bijvoorbeeld het drinken van een wijntje, het gebruik van een kleine barbecue of het spelen van muziek tot de mogelijkheden van het park behoort, zolang er geen schade of overlast door ontstaat.
Het Noorderplantsoen behoort tot de meest waardevolle binnenstedelijke groengebieden in Groningen, waar cultuurhistorie en stadsnatuur hand in hand gaan. Samen met o.a. het Nieuwe Kerkhof, het Guyotplein, de Prinsentuin, het Turfeiland, het Martinikerkhof, het Sterrebos en delen van het Stadspark is het Noorderplantsoen één van de kroonjuwelen binnen de groenstructuurvisie van de gemeente Groningen.