Het vaakst werd WOZ-bezwaar gemaakt door inwoners van de stad Groningen, Westerwolde en Het Hogeland. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), COELO en de Waarderingskamer.
Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Met behulp van deze waardeschatting bepalen zij hoeveel gemeentelijke belasting je betaalt. Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde, kan je tot zes weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente.
Is de WOZ stevig verhoogd, dan neemt ook het aantal bezwaren toe. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10 procent. Bij de huizen waar de WOZ meer steeg dan 12,5 procent werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde.
“Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17 procent”, legt Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit. “De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. "De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.”
Wonen
Onderzoek: veel Groningers maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde
In 2022 werd in de provincie Groningen ruim 9.700 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Dat komt neer op 1 op de 30 woningen, en ligt bijna 10 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.
Leestijd: 1 minuut