Op de plek van het oude distributiecentrum van het UMCG zijn drie bouwblokken met in totaal 148 zorgvuldig afgewerkte tweekamerappartementen, zo’n 38 m² groot, gerealiseerd. Urban Interest is eigenaar van ‘Plan M’, het middelste blok met 82 appartementen. De overige blokken Ooster en Wester zijn verkocht. Het Groningse architectenbureau Van Ringen maakte het ontwerp, dat gekenmerkt wordt door respect voor de omgeving en de historie van deze plek. De herinrichting van de kade wordt verzorgd door de gemeente Groningen.
Drie gebouwen, veel variatie
Door de drie gebouwen te variëren in bouwstijl en ruimte ertussen open te laten, wordt het niet te massief aan de Oosterhamrikkade. De buitenste bouwblokken sluiten qua sfeer, metselwerk en gevelhoogte aan op bebouwing die er al is. Het middelste blok doet in vormgeving juist weer sterk denken aan het distributiecentrum dat hier stond. Nieuw is dat hier aan de voorkant balkons en geveltuintjes komen.
Urban Interest heeft geprobeerd om het voormalige distributiecentrum te behouden en te transformeren. Veel omwonenden wilden dat graag. Het gebouw met zijn typerende betonnen kolommen was geen monument, maar had wel architectonische waarde. Het werd in de jaren vijftig gebouwd naar ontwerp van de architecten Van Tijen, Maaskant en Klein. Later werd het verbouwd en uitgebreid. De laatste jaren stond het leeg. Eigenaar Urban Interest en architect Van Ringen hebben in het ontwerp van het nieuwe gebouw het kenmerkende beeld – een wit kader op kolommen – gerespecteerd, als icoon van het collectieve Groningse geheugen. De intentie was een zekere industriële look te behouden, zeker in combinatie met het lijnenspel aan het water. Wie hier langs de kade wandelt, zal het verleden kunnen herkennen.
Aardbevingsproof
Een ander saillant kenmerk van deze gebouwen is dat we het aardbevingsbestendig mogen noemen. Ondanks dat de bouw van het complex al in een vergevorderd stadium was hebben Urban Interest en Geveke Bouw besloten onderzoek te doen naar mogelijke maatregelen om het gebouw aardbevingsbestendig te maken. Er is gekeken hoe het nieuw gerealiseerde gebouw kon worden aangepast zodat het aan de huidige normen zal voldoen waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke kernmerken van de ondergrond in de stad Groningen. Dit alles is een complex technisch en constructief geheel, maar even simpel gezegd is de fundering aangepast (lees flexibel gemaakt) om de diverse seismische krachten bij een aardbeving op te vangen.
Transformatie
Het plan voor de Oosterhamrikkade past in de transformatie van dit deel van de stad. De gemeente Groningen is samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en belanghebbenden bezig om dit binnenstedelijke bedrijvengebied om te vormen tot een gemengde woon- en werkbuurt.