Wonen

“Oplossen aardbevingsproblematiek soms gékmakend”

Deskundigen die vaak met hart en ziel werken aan de oplossing van de aardbevingsproblematiek of aan goede compensatieregelingen, worden soms ‘gek’ van de complexiteit van alle regelingen. Dat blijkt uit een onderzoek van medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen.


Leestijd: 1 minuut

De professionals zeggen met ziel en zaligheid te werken om het goede voor bewoners te doen. Er is onderling veel respect en ze zien de samenwerking overwegend als positief. Maar ze ervaren hun werk ook als veeleisend en soms ‘gekmakend’.

“Bij de meesten kruipt dit probleem onder de huid. Ze werken keihard, maar komen slechts met heel kleine stapjes vooruit. Ze kunnen afspraken niet nakomen en kunnen dat bewoners niet uitleggen, tot ieders grote frustratie.”

Dit concluderen prof. dr. Tom Postmes en dr. Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen, op basis vaneen nieuw onderzoek van Gronings Perspectief.

Volgens de onderzoekers zijn er veel instanties betrokken bij het oplossen van de problemen door de aardbevingen in Groningen. Dit systeem van aanpak is complex en zorgt voor veel belemmeringen. “Dat vertellen professionals op verantwoordelijke functies in dit systeem. Ze ervaren hun werk als veeleisend en soms ‘gekmakend’.

Wat nu?

Volgens de onderzoekers zou het nu maar het beste zijn wanneer alle betrokkenen eerst een onderzoek doen naar het hele systeem, zodat er misschien een heldere organisatie kan komen.

Prof. Postmes: “De meeste professionals die we spraken signaleren niet alleen grote problemen, maar expertisegebieden en instanties zijn het ook onderling oneens over oplossingen. Omdat zij er toch samen uit moeten komen doen we maar één aanbeveling: om samen het systeem door te lichten.”

Bron en nadere informatie: RUG.nl