We hebben het over het pleintje voor de Der Aa-kerk. Deze kerk is een van de oudste kerken van Groningen, in oorsprong daterend uit de dertiende eeuw. Na de Martinikerk is dit het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw van de stad.
Het pleintje voor de kerk is dus ook al heel oud, maar functioneerde niet echt als een plein, waar je gaat zitten, om uit te rusten of te ontspannen. Daarom heeft de gemeente het plein de afgelopen twee jaar opgeknapt, en het resultaat is dankzij alle bloeiende planten nu te bewonderen.
“Vroeger was het pleintje voor de Der Aa-kerk een donkere en droge plek, waardoor er weinig onder de bomen kon groeien. Het gras was van slechte kwaliteit en moest regelmatig worden vervangen. Er verblijven was nauwelijks een optie. Kortom: een onaantrekkelijke plek in de binnenstad”, schrijft de gemeente op de website Ruimte voor Jou over het waaróm van de opknapbeurt.
Omdat het plein niet echt aantrekkelijk was werd er een plan gemaakt om de aantrekkingskracht van dit pleintje te vergroten. Er werden drie bomen gekapt en de houtopstand rond de kerk werd verwijderd. Ter compensatie daarvan werden even verderop in de eveneens heringerichte Brugstraat een drietal grote nieuwe bomen geplant.
Op het pleintje hebben de monumentale kastanjes en lindes gaandeweg meer ruimte gekregen. Er zijn rondom de nieuwe halfverharding drie grote granieten plantenbakken geplaatst waarin het hele jaar door planten groeien en bloeien. De randen van de plantenbakken doen inmiddels ook dienst als fijne plekjes om te zitten. Losse stoelen maken het geheel extra aantrekkelijk.
De binnenstad heeft er al met al een nieuwe verblijfsplek bijgekregen.
Het ontwerp kreeg een prijs in het kader van de jaarlijkse gemeentelijke architectuurprijsvraag.
Op de onderste foto de situatie voor de herinrichting.