Wonen

Precies 120 jaar geleden begon Groningen met kinderopvang

Wie denkt dat kinderopvangcentra en crèches iets zijn van de laatste decennia, vergist zich. Althans: in Groningen blijkt al 120 jaar geleden te zijn gestart met kinderopvang, op de plek van de huidige Oosterpoort. In april staat de Stichting Kinderovang Groningen (SKSG) stil bij dit bijzondere jubileum, en bij het feit men in Groningen begin vorige eeuw op dit gebied de tijd ver vooruit was.


Leestijd: 1 minuut

Precies 120 jaar geleden begon Groningen met kinderopvang
Precies 120 jaar geleden begon Groningen met kinderopvang

Op 1 april 2022 bestaat SKSG 120 jaar. Ooit is SKSG gestart als kinderbewaarplaats, voor jonge kinderen uit arme gezinnen. De eerste stappen richting het huidige SKSG werden al gezet in 1901, en de eerste locatie van de bewaarplaats opende zijn deuren op 1 april 1902 op de plek waar nu het cultuurcentrum De Oosterpoort staat. In al die jaren is er veel gebeurd binnen de kinderopvang,maar nog steeds ziet SKDG het als haar missie om t werken aan veilige, verantwoorde en veelvormige kindontwikkeling.

Het doel van de vereniging die in die tijd ontstond was “Aan de eischen der gezondheidsverklaring voldoende, gebouwen in te richten geschikt om kinderen ter verzorging op te nemen. Aan de daarin verblijvende kinderen eene liefderijke behandeling en zoveel mogelijk een aanvankelijke ontwikkeling te geven”.

Van bewaarplaats tot kinderdagopvang

In een dikke eeuw is SKSG uitgegroeid tot een maatschappelijke kinderopvang organisatie met meer dan 100 locaties en meer dan 50 gastouders. Dagelijks dragen een kleine duizend pedagogisch professionals bij aan de ontwikkeling van kinderen en zetten zij zich in voor gelijke kansen voor álle kinderen. Zo’n zevenduizend kinderen in de gemeente en Groningen en het Westerkwartier krijgen hier wekelijks de kans om zich optimaal te ontwikkelen.