Bewoners in Hoogkerk, De Wijert en Corpus den Hoorn mogen in het onderzoek vragen beantwoorden over hoe ze in hun buurt wonen; voelen ze zich er thuis, doen ze dingen samen met de buren, is het er gezellig. Over duurzame keuzes wordt onder meer gevraagd naar de boodschappen (biologisch, land van herkomst), vervoer (vakantie per auto, vliegtuig of anders), energieverbruik en afval. Ook worden stellingen voorgelegd om te meten wat mensen weten over klimaatverandering, net als of mensen vinden dat ze er zelf iets aan kunnen doen.
Het afnemen van de enquêtes loopt van 19 tot 28 maart. In mei presenteert de faculteit Sociologie de onderzoeksresultaten. De studenten Sociologie die het onderzoek uitvoeren worden begeleid door een team van drie docenten.
Groningen, duurzaamste stad
De gemeente wil graag een meerjarige samenwerking met de faculteit Sociologie om over een langere periode te meten wat Stadjers beweegt of juist belemmert in het maken van duurzame keuzes. Meten= weten past in de ambitie om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken en energieneutraal in 2025.
Platform GRAS, het Platform voor Groningen Architectuur en Stedenbouw, is een culturele instelling met als missie het stimuleren en aanjagen van de kennis van, en het debat over de gebouwde omgeving. Dit onderzoek naar burgerinitiatief en sociale cohesie past in het programma van GRAS.
Wonen
Rijksuniversiteit onderzoekt duurzame keuzes van Stadjers
Vandaag start de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek naar duurzaam handelen, burgerinitiatief en sociale cohesie in de buurt. De faculteit Sociologie van de RUG doet het onderzoek in opdracht van de gemeente Groningen en het Platform GRAS, het architectuurcentrum van de stad. Ruim vijftig studenten Sociologie gaan bewoners in Hoogkerk, De Wijert en Corpus den Hoorn vragen naar wat ze belangrijk vinden voor een leefbare buurt.
Leestijd: 1 minuut