Wonen

Scholieren CSG Wessel Gansfort maken tentoonstelling over Jodenvervolging in Schilderswijk

Scholieren van het CSG Wessel Gansfort hebben de geschiedenis van de Jodenvervolging in de Schilderswijk in Groningen vastgelegd. De resultaten van dit bijzondere project, waarin ze gebruik maakten van ‘Stolpersteine’, zijn vanaf vandaag, dinsdag 23 mei, te zien in de Synagoge in de Folkingestraat.


Leestijd: 1 minuut

Wat betekenen die goudkleurige steentjes in de Schilderswijk? Leerlingen van CSG Wessel Gansfort zochten het uit tijdens het Stolpersteine-project. Een bijzonder project dat de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze wijk tot leven brengt. Op 23, 24 en 26 mei presenteren de leerlingen hun bevindingen tijdens een tentoonstelling in de Synagoge van Groningen.

In de Schilderswijk in Groningen liggen meer dan 200 steentjes met daarop de namen van voormalige bewoners. Deze zogeheten ‘Stolpersteine’ zijn messing gedenksteentjes in de stoep voor de woning van iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden is van het nazibewind. Het Stolpersteine-project is dan ook een eerbetoon aan de Joden en verzetsstrijders die tijdens Tweede Wereldoorlog uit de wijk zijn gedeporteerd en vermoord. Tijdens het project hebben leerlingen van klas 3 onderzoek gedaan naar het leven van deze mensen.

Met een interactieve Storymap en een overzichtsposter hebben ze de geschiedenis van verzetsstrijders en Joden in de Schilderswijk en de impact van de Jodenvervolging op individuen en familie in kaart gebracht.

De Storymap en overzichtsposter worden gepresenteerd tijdens een tentoonstelling. Deze vindt plaats in de Synagoge van Groningen op 23, 24 en 26 mei van 19:30 tot 20:30 en is voor iedereen gratis toegankelijk.